Galette - rustykalna tarta ze śliwkami i cynamonem
średnie
179 osób zapisało

Składniki
290 gramów
160 gramów
3.5 łyżki
90 gramów
1 szczypta
1 łyżeczka
600 gramów
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto (mąka, masło, cukier puder, jogurt grecki, sól) siekamy nożem i szybko je zagniatamy (można użyć również robota kuchennego). Formujemy kulę i chowamy ją do lodówki na 30 minut. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy je na połowę. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 2
Schłodzone ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy je na kształt koła o średnicy 32-34 cm i przenosimy ostrożnie na blachę. Zostawiamy ok. 3 cm wolnego ciasta od brzegu, na dalszej jego części ciasno układamy śliwki (rozcięciem do góry). Owoce posypujemy cynamonem i cukrem pudrem. Podważamy wolne brzegi ciasta i zaginamy je do środka formując naturalną „formę” do pieczenia (brzegi można lekko zlepić tak, aby owoce się nie wysypały w czasie pieczenia).
Krok 3
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni (w czasie ostatnich 10 minut pieczemy tylko dół). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej