Surówka porowa ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka porowa ze śliwkami

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

3

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

250 gramów

4 szczypty

1 sztuka

6 łyżek

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pory umyj, pokrój na plasterki grubości ok 0,5 cm , przełóż do miski i posyp solą. Zamieszaj delikatnie, tak aby sól dokładnie pokryła każdy plasterek i odstaw na 10 minut.

Krok 2

Ogórki pokrój w drobną kostkę, przełóż do miski. Ze słodkich i dojrzałych węgierek usuń pestki, pokrój je na ćwiartki i dodaj do ogórków.

Krok 3

Koperek pokrój drobno i połącz z ogórkami i śliwkami.

Krok 4

Przesolone pory przełóż na sitko, przepłucz dokładnie zimną wodą a następnie przelej wrzątkiem i odstaw na chwilę aby odciekły. Dzięki temu zmiękną i będą lekkostrawne. Odsączone pory połącz z pozostałymi składnikami.

Krok 5

W osobnej misce wymieszaj śmietanę, Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy, pieprz, cukier i sok z cytryny. Gotowy sos dodaj do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj całość.

Krok 6

Odstaw surówkę na ok 15 - 20 minut do przegryzienia. Świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa lub do dań z ryby i kotletów mięsnych. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka porowa ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka porowa ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka porowa ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka porowa ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka porowa ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka porowa ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka porowa ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka porowa ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej