
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1
2 łyżki
0.5 szklanki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
0.5 pęczka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach i przełóż do miski. Imbir zetrzyj na drobnych oczkach. Papryczkę chilli drobno posiekaj i dodaj do marchewki.

Krok 2
Przygotuj sos. Połącz sok pomarańczowy z sokiem cytrynowym, cukrem, cynamonem, kardamonem oraz sosem sałatkowym Knorr. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Migdały praż w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez około 10 minut.

Krok 4
Wlej sos do marchewki, wymieszaj i odstaw na co najmniej 20 minut, aby surówka się zmacerowała.

Krok 5
Podawaj z posiekaną kolendrą i prażonymi migdałami.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Surówka z marchewki po indyjsku
Kuchnia indyjska opiera się przede wszystkim na warzywach. W tym przepisie na surówkę z marchewki po indyjsku popularne warzywo zaskakuje zupełnie nowym smakiem, dzięki dodatkowi wielu aromatycznych przypraw. Aby ją przygotować, musisz zaopatrzyć się w cynamon, kardamon, nasiona kolendry, małe kłącze świeżego imbiru oraz papryczkę chili. Kilka marchewek zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Imbir również zetrzyj, a chili drobno posiekaj. Następnie zrób sos z soku pomarańczowego i cytrynowego, odrobiny cukru trzcinowego oraz zgromadzonych przypraw. Wymieszaj go z marchewką i odstaw, aby wszystkie smaki mogły się przeniknąć. W tym czasie upraż w piekarniku lub na suchej patelni garść płatków migdałowych, którymi posypiesz surówkę przed podaniem. Do dekoracji użyj świeżej kolendry. Marchewkowa surówka będzie dobrym dodatkiem do curry lub falafela, czyli kotlecików z ciecierzycy. Spakowana w plastikowy pojemnik, sprawdzi się także jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Sprawdź nasz przepis. Życzymy smacznego.