
Składniki
0.5 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
10 sztuk
null
2 łyżeczki
0.6 szklanki
2 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
0.5 szklanki
5 łyżeczek
null
1.5 kilograma
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karpia spraw i pokrój w dzwonka. Natrzyj sola i odstaw w chłodne miejsce.
Krok 2
Marchewki , pietruszki i selera obierz i włóż razem z porem do płytkiego naczynia, wlej około 2 litrów wody, dodaj pieprz , liść laurowy i ziele angielskie. Ugotuj wywar.
Krok 3
Włóż kawałki karpia razem z głową i ogonem do wywaru, gotuj 12 minut , odwróć rybę i gotuj dalsze 12 minut. Kawałki karpia wyjmij i ułóż na półmisku w całość.
Krok 4
Wywar przecedź i zachowaj.
Krok 5
W rondlu roztop masło z miodem, wsyp rozkruszone pierniczki i wymieszaj. Kiedy masa ściemnieje wlej 2 szklanki wywaru z ryby i sok z cytryny. Wsyp rodzynki i płatki migdałów, przypraw solą i cukrem.
Krok 6
Gotuj 5 minut, polej karpia.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej