Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym
łatwe
30 osób zapisało

Składniki
25 gramów
150 gramów
0.5 sztuki
10 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.

Krok 2
Zmiksuj papaję na gładki mus.

Krok 3
Do kaszy dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Na wierzch połóż mus. Całość posyp płatkami owsianymi.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, wapnia, fosforu, miedzi, manganu, witamin: A, E, C, B2, B12 i kwasu foliowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kasza jaglana z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianym
Kasze wracają na polskie stoły. Warto włączać je nie tylko do dań obiadowych - będą również znakomitą bazą na drugie śniadanie. Pomysł? Przygotuj smakowitą kaszę jaglaną z jogurtem, musem z papai i płatkami owsianymi. Sycący posiłek przyrządzisz prosto i szybko.
Dla kogo?
Kasza jaglana z jogurtem i dodatkami to idealna przekąska w oczekiwaniu na obiad. Szczególnie ucieszy ona wielbicieli drugich śniadań na ciepło.
Na zdrowie!
Danie to jest cennym źródłem potrzebnych organizmowi witamin oraz składników mineralnych. Zawartość witaminy A (403 µg, 50% RWS) pomoże nam utrzymać prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci. Kasza jaglana z jogurtem i papają dostarczy nam również miedzi (0,31 mg czyli 31% RWS), która bierze udział w transporcie żelaza w organizmie oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego. Naprawdę imponująca jest w tym śniadaniu ilość witaminy C (125,3 mg czyli 157% RWS), która jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym nas przed stresem oksydacyjnym.
Czy wiesz, że?
Papaja – choć rzadko po nią sięgamy, jest warta naszej uwagi. Słodka, pachnie piżmową nutą oraz posiada maślaną konsystencję. Sam Krzysztof Kolumb zwał ją „owocem aniołów”. Do czego możemy wykorzystać wyjątkowy egzotyczny smak papai? Jest ona znakomita do różnorodnych sałatek, nie tylko owocowych, koktajlów, sorbetów czy salsy. Owoc równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do gulaszy, curry, kurczaka i owoców morza.