Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

5

heart
297 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

275 osób wydrukowało

Pobierz pdf

327 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

na jajecznicę:

3 sztuki

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

2 łyżki

0.25 łyżeczki

na chrupiące tosty:

2 sztuki

1 łyżeczka

na sałatkę warzywną:

60 gramów

10 sztuk

40 gramów

26 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Przygotuj sałatkę. Ogórka pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Natkę posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pomidorki przekrój na pół lub na ćwiartki. Wszystkie składniki połącz. Polej olejem. Wymieszaj i dopraw czarnym pieprzem.

Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami - Krok 1

Krok 2

Przygotuj tosty. Pumpernikiel przekrój na trójkąty. Posmaruj musztardą miodową. Zapiecz. Jajecznicę wyłóż na tosty. Udekoruj kiełkami.

Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami - Krok 2

Krok 3

Rozgrzej oliwę na patelni. Jajka roztrzep ze słodką papryką i przyprawą uniwersalną Delikat. Usmaż.Podawaj z sałatką warzywną.

Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami - Krok 3
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywamiJajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Jeśli chcesz prowadzić zdrowy tryb życia, dzień zaczynaj zawsze od smacznego i pożywnego śniadania. Niech znajdą się w nim produkty bogate w węglowodany, które zapewnią Ci energię na długo, a także białko. To nie tylko budulec mięśni, zapewnia ono także uczucie sytości. Jajecznica stanowi więc bardzo dobre śniadanie. Usmaż ją na niewielkiej ilości tłuszczu, tak jak lubisz – lekko lub mocno ściętą. Dopraw do smaku. Posyp ją dowolnymi kiełkami, które dodadzą jej witamin. Łagodne są na przykład kiełki lucerny, a pikantne – kiełki rzodkiewki. Zrób tosty z pumpernikla, ciemnego, razowego żytniego pieczywa, o dużej zawartości błonnika. Będą dobrze smakowały z delikatną miodową musztardą, ale jeśli wolisz pikantną, dokonaj zmiany na np. rosyjską. Nie zapomnij także o dodatku warzyw – niezbędnym elemencie w każdej fit diecie. Zrób szybką i lekką sałatkę z ogórków kwaszonych, pomidorków koktajlowych, marchewki i cebuli. Dopraw pieprzem i natką pietruszki – niech będzie nie tylko pysznie, ale i kolorowo.