
Składniki
100 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
500 gramów
4 sztuki
150 gramów
1 łyżeczka
200 mililitrów
50 mililitrów
lukier:
100 gramów
3 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Daktyle oraz orzechy włoskie drobno siekamy. Do miski przesypujemy rodzynki, orzechy włoskie, kandyzowaną skórkę z pomarańczy oraz daktyle. Całość mieszamy z łyżką mąki.

Krok 2
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i nadal ubijamy. Do ubitej piany dodajemy żółtka i miksujemy tylko do połączenia się składników.

Krok 3
Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia.. Dodajemy ubite białka Następnie wlewamy olej oraz mleko. Całość delikatnie mieszamy.

Krok 4
Dodajemy bakalie i ponownie mieszamy.

Krok 5
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą noża robimy nacięcie przez środek. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C i pieczemy w nim ciasto ok 50 min.

Krok 6
Cukier puder mieszamy z wodą, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim ostudzone ciasto i posypujemy kandyzowaną skórka z pomarańczy.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Keks wielkanocny
Wielkanoc nieodłącznie kojarzy się z pysznymi daniami, wśród których nie może przecież zabraknąć klasyki deserowej. Zaliczamy do niej nie tylko baby, serniki czy makowce, ale także keks. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na keks z dużą ilością bakalii – skorzystajcie z naszej receptury!
Dla kogo?
Nasz przepis na keks może przywrócić zapomniane smaki z dzieciństwa, kiedy właśnie to ciasto gościło na świątecznym stole u babci. Receptura przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnego ciasta z bakaliami. Co więcej, nasz przepis na keks z olejem jest łatwy w wykonaniu – przygotowanie nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności.
Na jaką okazję?
Przepis na keks sprawdzi się przede wszystkim na święta. Nikt jednak nie powiedział, że keks można serwować jedynie podczas Wielkanocy. To wyśmienite ciasto z bakaliami może gościć na stole znacznie częściej. Keks sprawdzi się jako sposób słodki imieninowy poczęstunek, czy chwilę przyjemności z filiżanką ulubionej herbaty.
Czy wiesz, że…?
Keks nie jest ciastem stworzonym współcześnie. Znany był już w starożytnym Rzymie. Podstawę tego deseru stanowiło wówczas ciasto jęczmienne oraz bakalie.
Dla urozmaicenia:
Proporcji podanych w przepisie na keks warto przestrzegać, ale sposób podania i udekorowania zależy tylko i wyłącznie od Ciebie! Duża ilość bakalii na wierzchu ciasta pokreśli świąteczny charakter wielkanocnego keksu. Keks możesz również obficie obsypać cukrem pudrem lub zrezygnować z bakalii i ciasto polać lukrem i udekorować karmelizowaną skórką pomarańczy.