Kiszone buraki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kiszone buraki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
26 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

4 sztuki

8 ziaren

4 sztuki

1 łyżka

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.

Krok 2

Przekładamy do 4 słoików o pojemności ok. 400-500 ml.

Krok 3

Dodajemy po jednym obranym ząbku czosnku do każdego słoika. Następnie wkładamy liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu.

Krok 4

Słoiki zalewamy woda wymieszana z solą całkowicie zakrywając buraczki.

Krok 5

Mocno zakręcamy i odstawiamy do chłodnego pomieszczenia na 2-3 tyg.

4

Opinie o przepisie

  • Wanda

    Wanda , 13.03.2025

    Dzień dobry Czy woda musi być gorąca jak będziemy buraki zalewać?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kasia

    Kasia , 18.09.2024

    Czy mozna te buraczki zapasteryzowac i zostawic na zime?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kiszone buraki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kiszone buraki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kiszone buraki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kiszone buraki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kiszone buraki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kiszone buraki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kiszone buraki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kiszone buraki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kiszone burakiKiszone buraki

Szukacie pomysłu na smaczny dodatek do obiadu? Kiszone buraki staną się Waszymi nowymi kulinarnymi ulubieńcami. Przygotujecie je w 20 minut, a efekty z pewnością zachwycą każdego, kto ich spróbuje! Dlaczego powinniście sięgnąć po nasz przepis? Jak już wiecie to naprawdę szybka opcja! Najpierw udajcie się na zakupy i wybierzcie produkty. Macie już wszystkie produkty? Jeżeli tak, to czas na przygotowanie tego fantastycznego dodatku. Podążajcie za naszymi wskazówkami, a kiszone buraki wyjdą perfekcyjnie.

Dla kogo?

Jesteśmy pewni, że przypadnie do gustu osobom, które nie lubią spędzać w kuchni długich godzin. Dodatkowo to naprawdę łatwe zadanie! Z przygotowaniem kiszonych buraków poradzi sobie każdy, kto zaopatrzy się w niezbędne składniki i skorzysta z naszej receptury.

Na jaką okazję?

Kiszone buraki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub lunchu. Macie w planach większą uroczystość? Ten specjał z pewnością zda egzamin! Kiszone buraki równie dobrze smakują w wersji solo. Opcji jest naprawdę wiele, wybierzcie swoją ulubioną

To jak, jesteście gotowi do działania?

Czy wiesz, że?

Najważniejsze są buraki, więc zadbajcie o to, by były świeże. Zwróćcie uwagę na skórkę, która powinna lśnić. Unikajcie skurczonych i matowych warzyw! Do przygotowania kiszonych buraków potrzebne będą również liczne przyprawy, np. sól, pieprz oraz liść laurowy.

Dla urozmaicenia:

Możecie dodać takie przyprawy, jakie lubicie. Może wolicie bardziej orientalny smak? Polecamy dodać kurkumę.
Zdecydowaliście się na wykorzystanie naszej receptury? Napiszcie swoje wrażenia w komentarzach. Czekamy na Wasze opinie!