Klopsiki z indyka w sosie curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsiki z indyka w sosie curry

Autor: Ania Koloczek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

225 gramów

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

2 łyżeczki

2 łyżki

2 łyżki

1 słoik

1 opakowanie

300 gramów

2 pęczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wymieszaj z jajkiem i tartą bułką, posól uformuj 12 małych pulpecików (wielkości orzecha włoskiego. Obtocz je w mące

Krok 2

Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, na patelnię wrzuć pulpeciki, zrumień je ze wszystkich stron. Bezpośrednio na patelnię wsyp curry, zamieszaj smaż chwilę razem, żeby uwolnić aromat przyprawy, wlej 1 1/2 szklanki wody, duś na wolnym ogniu bez przykrycia przez 20 min.

Krok 3

Pięć minut przed końcem dodaj osączony zielony groszek, potem wlej jogurt-uważaj, żeby nie zagotować sosu. Przed podaniem posyp natką, podawaj z wyżem ugotowanym na sypko

Ania Koloczek

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki z indyka w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki z indyka w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki z indyka w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki z indyka w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki z indyka w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki z indyka w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki z indyka w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsiki z indyka w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej