Knedle ziemniaczane z rabarbarem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Knedle ziemniaczane z rabarbarem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 łyżki

1 sztuka

null

1 łyżeczka

5 łyżek

1.5 szklanki

null

null

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rabarbar duś z wodą i cukrem, po czym odparuj wodę.

Krok 2

Przepuść rabarbar przez maszynkę, po czym dodaj żółtko, masło i cukier. Utrzyj na gładką masę.

Krok 3

Dokładnie umyj ziemniaki, opłucz, ugotuj, odcedź, ostudź, obierz i przepuść przez maszynkę. Dodaj mąkę, jajko. Przypraw solą i zagnieć ciasto.

Krok 4

Wyrabiaj krótko, podziel na części i formuj wałki o średnicy 2,5-3,5 cm. Pokrój na kawałki.

Krok 5

Każdy kawałek ciasta spłaszcz, po czym do środka włóż nadzienie, zlep i uformuj zgrabne kulki.

Krok 6

Knedle wrzucaj partiami do wrzącej, osolonej wody. Przykryj i gotuj. Wyjmij łyżką, przelej gorącą woda i odsącz.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knedle ziemniaczane z rabarbarem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knedle ziemniaczane z rabarbarem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knedle ziemniaczane z rabarbarem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knedle ziemniaczane z rabarbarem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knedle ziemniaczane z rabarbarem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knedle ziemniaczane z rabarbarem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knedle ziemniaczane z rabarbarem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Knedle ziemniaczane z rabarbarem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej