
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 szczypta
1 szklanka
4 łyżki
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
200 mililitrów
1 szczypta
1 sztuka
150 gramów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułki pokroić w plastry i włożyć do miseczki. Mleko zagotować i zalać nim bułki. Odstawić aż zmiękną. Następnie dodać jajko, posiekana jedna dymke zielona, pieprz i sól do smaku. Wszystko wyrobić ręką na jednolita masę, po czym dodać mąkę. Ponownie wymieszać. W dużym garnku zagotować wodę lekko osolona. Z masy wilgotnymi rękoma uformować niewielkie kule i ostrożnie wkładać do gotującej się wody. Zmniejszyć płomień, gotować ok 15 minut. Wyjąc i osaczyć. Rozgrzać patelnie z 2 łyżkami masła i obsmażyć knedle na rumiano.
Krok 2
Grzyby dokładnie przebrać, umyć i osączyć z wody. Duże kapelusze pokroić w plastry, male zostawić w całości. Szalotki i jedna dymkę posiekać. Na patelni rozgrzać pozostałe masło, dodać szalotki, zeszklić, dodać grzyby. Doprawić sola i pieprzem i smażyć około 5 minut aż sos (woda) całkowicie odparuje.
Krok 3
Kostek bulionowa rozpuścić w 200ml gorącej wody, wlać na patelnie z grzybami , dusić razem ok 5 minut, wtedy wlać śmietanę, podgrzać, dodać serek topiony, wymieszać aż się rozpuści..
Krok 4
Obsmażone knedle wyłożyć na talerz, polać wszystko gorącym sosem. Posypać zielona dymka
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej