Przepis na kociołek z mięsem | Przepisy.pl pixel

Kociołek domowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

179

heart
1140 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2004 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5267 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 litr

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

5 łyżek

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w dużą kostkę i podsmaż na złoto w rondlu. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz mieloną paprykę – słodką i ostrą.

Kociołek domowy - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki oraz pozostałe warzywa pokrój w tej samej wielkości kostkę.

Kociołek domowy - Krok 2

Krok 3

Najpierw do mięsa dodaj ziemniaki. Zalej wszystko 1 l wody. Gotuj około 15 minut, aż ziemniaki lekko zmiękną.

Kociołek domowy - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj pozostałe warzywa.

Kociołek domowy - Krok 4

Krok 5

Do kociołka z przepisu wsyp Fix Leczo Knorr, dokładnie wymieszaj i duś potrawę około 20 minut. Podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki. Jeśli nie lubisz pikantnych potraw, w przepisie na kociołek możesz wykorzystać tylko słodką paprykę.

Kociołek domowy - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieść w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Teresa

    Teresa , 22.09.2023

    Muszę przyznać że brzmi zachęcająco. Zrobię koniecznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnes

    Agnes , 25.10.2022

    Super ja dodałam 3 pomidorki ale zrobiłam z kilowej łopafki, 5 papryk kolorowej 3 marchewki, seler, por ale tylko środek. Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gość

    Gość , 03.04.2022

    Ze dwa pomidory bym jeszcze dodał. I łyżeczkę cukru dosypał (wzmacnia smak).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kociołek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kociołek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kociołek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kociołek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kociołek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kociołek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kociołek domowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kociołek domowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kociołek domowyKociołek domowy

Ten przepis na kociołek domowy to połączenie popularnych składników obiadowych: mięsa, ziemniaków oraz warzyw. Co prawa wiele osób może mieć skojarzenia z przyrządzaniem tego rodzaju dań nad ogniskiem, ale chcemy udowodnić, że aromatyczny kociołek to przepis, który w domu również udaje się fantastycznie.

Dla kogo?

Do wykonania przepisu na kociołek z mięsem przygotuj duży garnek, jeśli jesteś miłośnikiem konkretnych, warzywno-mięsnych posiłków. Do domowego kociołka z naszego przepisu wybierz łopatkę wieprzową (sprawdzi się także karkówka albo mięso z szynki), pokrój ją w kostkę i podsmaż na złocisty kolor, dopraw czosnkiem, cebulą i mieloną papryką (słodką oraz ostrą).

Na jaką okazję?

Wiesz już, od czego zacząć pracę nad kociołkiem domowym. Przepis, który opracowaliśmy, zawiera precyzyjnie wyjaśnione kolejne etapy, więc bez trudu i sprawnie przyrządzisz przepis kociołek w domu, na rodzinny obiad albo kolację. Kiedy mięso będzie się smażyć, pokrój warzywa w równą kostkę, a następnie po kolei dodawaj je do mięsa. Zalej je wodą i gotuj do czasu, aż lekko zmiękną, po czym dodaj pozostałe składniki na domowy kociołek z przepisu: marchewkę, selera oraz paprykę w różnych kolorach. Na koniec dołącz także mieszankę do leczo, dzięki której powstanie gęsty, pyszny sos, który nada potrawie wyrazistości. Kociołek w domu idealnie pasuje do jesiennego jadłospisu!

Czy wiesz, że?

Kociołkami nazywa się potocznie dania jednogarnkowe, które przygotowuje się z różnego rodzaju składników: mięsa, wędlin, warzyw, kaszy i grzybów. Dzięki odpowiednim dodatkom powstaje także gęsty sos. Przyrządza się je w jednym naczyniu, dlatego też nie są czasochłonne. Sprawdź nasze przepisy na kociołek i przygotuj to znakomite danie już teraz!

Dla urozmaicenia:

Kociołek domowy serwuj ze świeżo posiekaną zieloną pietruszką lub kolendrą. Możesz także udekorować każdą porcję kleksem kwaśnej śmietany. Kociołek domowy możesz podać z gotowanymi ziemniakami, wybraną kaszą lub pajdą chleba. Spróbuj, jak wspaniale smakuje kociołek przygotowany w domu!