
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namaluj polewą paski na talerzu.
Krok 2
Ułóż na nich dużą kulkę lodów czekoladowych.
Krok 3
Obok połóż mniejszą kulkę lodów karmelowych – to główka kota.
Krok 4
Na główce namaluj polewą wąsy, nos i oczy. Pyszczek zrób z kolorowej gwiazdki.
Krok 5
Bitą śmietanę wyciśnij z worka cukierniczego, tworząc ogonek kota.
Krok 6
Z wafla wytnij nożem z ząbkami 2 małe trójkąty – uszy kota – i wetknij je w główkę.
Krok 7
Z orzechów nerkowca zrób przednie łapki kota – jak na zdjęciu.
Krok 8
Deser udekoruj żelkami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lody czekoladowe z bitą śmietaną "Kot"
Planujesz efektownie podać słodką przekąskę? Sprawdź propozycję na lody czekoladowe z bitą śmietaną „kot". Na początku wykonaj wzory na talerzu za pomocą polewy czekoladowej lub roztopionej gorzkiej czekolady. Ułóż na tym kulki lodów, tak by tworzyły głowę i tułów zwierzątka, a jego ogon zrób z bitej śmietany. Mogą to być także np. lody śmietankowe albo karmelowe. Wybierz do nich swoje ulubione dodatki – udekoruj talerz żelkami, czekoladowymi kwiatkami albo marcepanowymi figurkami. Masa cukrowa świetnie sprawdzi się do przyrządzania tego typu deserów – zrobisz z niej różnorodne elementy, jak np. łapy, uszy oraz oczy kotka. W tym celu wykorzystaj także kawałki wafelków, ciastek albo czekolady. Jeśli lubisz lody ze świeżymi owocami, wycinaj różnorodne kształty z plastrów kiwi lub brzoskwiń, i nimi także dekoruj lodowe desery. Sięgaj także po sosy: karmelowe, czekoladowe albo truskawkowe. Każdy pomysł będzie dobry. Zainspiruj się naszą propozycją na podanie lodów i zaserwuj ten apetyczny deser na najbliższą okazję.