Domowe masło czosnkowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Masło czosnkowe

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śmietankę ubijaj aż masło oddzieli się od maślanki. Maślankę możesz użyć na przykład do zupy.

Krok 2

Masło, po dokładnym odlaniu maślanki, zmiksuj z pokruszoną kostką czosnkową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Masło czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Masło czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Masło czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Masło czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Masło czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Masło czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Masło czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Masło czosnkowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Masło czosnkoweMasło czosnkowe

Dodatek do przekąsek, pieczonych mięs, warzyw, zapiekanek oraz sałatek i grzanek. Masło czosnkowe przygotowuje się dość szybko, choć proces jego przyrządzania wymaga odrobinę cierpliwości. Śmietankę 30% ubija się tak długo, aż masło oddzieli się od maślanki. Pozostałą maślankę można wykorzystać np. do zupy. Następnie miesza się masło z czosnkową przyprawą lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem, i smaczny dodatek jest gotowy. Możesz użyć go do stworzenia aromatycznych grzanek, wystarczy, że posmarujesz bagietkę powstałą masą, a następnie posypiesz ją tartym żółtym serem lub położysz na wierzchu mozzarellę albo ser pleśniowy i włożysz na kilka chwil do piekarnika. Masło czosnkowe to również dobry sposób, by pieczone potrawy nabrały wyrazistego, czosnkowego smaku. Wystarczy ułożyć na nich łyżeczkę tego dodatku i zapiekać. Szczególnie dobrze będą smakowały przyrządzone w ten sposób ziemniaki, papryka, pomidory, cukinia, bataty czy też bakłażany. Sprawdź przepis na masło czosnkowe i eksperymentuj w kuchni. Zobacz, jak wiele dań możesz przygotować z tym dodatkiem!