Mazurek orzechowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mazurek orzechowy

Autor: Anna Szymańska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

30 dekagramów

30 dekagramów

20 dekagramów

7 sztuk

3 sztuki

15 dekagramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

10 dekagramów

2 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło (30dag) utrzeć z dodatkiem cukru (30 dag).

Krok 2

Ubić pianę ze szczyptą soli

Krok 3

Utartą masę maślaną wymieszać z orzechami i mąką. Delikatnie wmieszać pianę.

Krok 4

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę.

Krok 5

Piekarnik rozgrzać do temp.160 st.C, włożyć formę i piec ok.25 minut.Ciasto musi być upieczone, ale jeszcze niezbyt mocno zrumienione.

Krok 6

Utrzeć żółtka z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.

Krok 7

Wyjąć formę z piekarnika. Popisać zrobionym koglem-moglem ciasto. Można ułożyć na tym kawałki orzechów włoskich lub całe "motylki" z orzecha.

Krok 8

Włożyć powtórnie do piekarnika na ok. 8-10 minut. Masa jajeczna nie może zbyt mocno zmienić koloru. Wyłączyć piekarnik. Ciasto wyjąć po ok.20 minutach i polać - popisać polewą zrobioną z czekolady, masła i mleka. Jak ktoś lubi słodszą polewę, niech doda do niej cukru.

Anna Szymańska

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mazurek orzechowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa gulaszowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej