Paszteciki na jeden kęs przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paszteciki na jeden kęs

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

0.35 kilograma

2 łyżki

1 sztuka

0.5 kilograma

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szczypta

5 dekagramów

4 łyżki

5 dekagramów

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

150 gramów

0.3 kilograma

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrób farsz: kapustę ugotuj w osolonej wodzie, odsącz i pokrój. Pieczarki i cebulę drobno pokrój, czosnek zmiażdż i wszystko usmaż z dodatkiem soli, cukru oraz pieprzu.

Krok 2

Dodaj kapustę oraz przyprawy, by farsz był pikantny. Po wystudzeniu dodaj jajko i bułkę tartą, wymieszaj. Farsz zmiksuj blenderem.

Krok 3

Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Masło pokrój w kostkę, utrzyj z dwoma żółtkami oraz jogurtem i dodaj do mąki.

Krok 4

Wyrób ciasto i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość 0,5cm.

Krok 5

Ciasto pokrój na prostokąty, w środek każdego włóż farsz, zroluj i zlep brzegi. Białka wymieszaj widelcem.

Krok 6

Paszteciki ułóż na papierze do pieczenia, smaruj górę białkiem i posyp sezamem.

Krok 7

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 25 minut. Podawaj na zimno lub na ciepło z czerwonym barszczem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paszteciki na jeden kęs - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pasztet domowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej