
Składniki
1 sztuka
4 plastry
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżeczki
2 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w piórka i uduś na oliwie.
Krok 2
Dodaj skórkę cytrynową, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w krążki oliwki - wymieszaj i odstaw.
Krok 3
Z filetów usuń skórę i ości, podziel je na pół.
Krok 4
Chlebki pita przekrój wszerz na połowy i wybierz większość miąższu.
Krok 5
Do środka każdej połówki chleba włóż połowę fileta, polej 1/4 cebulowego nadzienia, ułóż plaster pomidora i drugą połowę fileta.
Krok 6
Brzegi skórki posmaruj ciepłą wodą i złóż razem tak, aby powstały całe bochenki. Chlebki ułóż na natłuszczonej blasze i posmaruj je ubitym jajkiem.
Krok 7
Piecz w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez 20 - 25 minut.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej