
Składniki
2 sztuki
6 sztuk
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
10 dekagramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
10 sztuk
1 sztuka
40 dekagramów
40 dekagramów
50 dekagramów
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łopatkę kroimy na małe kawałki, zalewamy letnią wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych, około1/4 łyżeczki soli i zielem angielskim.
Krok 2
Wieprzową wątróbkę przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu z obraną i pokrojoną w większą kostkę cebulą.
Krok 3
Mięso z dzika wyciągamy i w tej samej wodzie gotujemy przez około 20 minut pokrojony na mniejsze kawałki boczek oraz obraną marchewkę i pietruszkę, studzimy.
Krok 4
Wszystkie mięsa, pietruszkę oraz marchew mielimy co najmniej dwa razy wraz z uprzednio zamoczonymi w wodzie i następnie odciśniętymi kajzerkami.
Krok 5
Wywar, w którym gotowało się mięso przelewamy przez sitko i w 1,5 szklanki rozpuszczamy kostkę wołową, wlewamy do mięsa.
Krok 6
Dodajemy rozgnieciony w moździerzu jałowiec. Doprawiamy do smaku imbirem solą, pieprzem i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone śliwki.
Krok 7
Pasztet przekładamy do niedużych silikonowych foremek do muffinek i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej