Szarlotka malinowa z masą mleczną - prosty przepis | Przepisy.pl pixel

Mleczna szarlotka z malinami

Autor: Magdalena Tomaszek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 szklanki

3 łyżki

1 łyżeczka

200 gramów

2 łyżki

2 łyżeczki

2 sztuki

1 szklanka

1.5 kilograma

32 gramy

3 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

NADZIENIE Składniki: 1,5 kg jabłek 1/3 szkl cukru lub mniej, jeśli jabłka są słodkie 16 g cukru waniliowego 1/4 szkl wody 1/2 łyżeczki cynamonu 40g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej +słoiczek konfitury malinowej Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić na kawałki ok 2-3 cm. Jabłka wrzucić do garnka, dodać cukier, wodę, cynamon i masło. Prażyć ok 5 minut pod przykryciem a następnie bez (jabłka mają być miękkie ale nie całkowicie rozgotowane). Pod koniec odparować wodę, oprószyć mąką ziemniaczaną i szybko wymieszać (nie dopuścić do zrobienia się klusek). Zagotować i wystudzić

Krok 2

CIASTO Składniki : 400g mąki pszennej 1/3 szkl. cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 16 g cukru waniliowego 3-4 łyżki mleka 160g miękkiego masła Składniki ciasta bardzo dobrze wyrobić (ja robię to malakserem). Ciasto podzielić na dwie równe części. Na papierze do pieczenia rozwałkować z ciasta prostokąt wielkości blaszki (24×25) i przenieść go delikatnie do blaszki. Ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec 10 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyjąć, posmarować konfiturą malinową, na to wyłożyć jabłka i wyrównać. Drugą część ciasta rozwałkować ponownie na papierze do pieczenia na wielkość blaszki – zrolować z papierem a następnie delikatnie przenieść nad blaszkę i ciasto rozwijając ułożyć na wierzchu jabłek. Wyrównać, ponakłuwać i ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30-35 min. Wierzch powinien być przyrumieniony. Upieczona szarlotkę wystudzić

Krok 3

LUKIER Składniki: 3/4 szkl cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Wszystkie składniki dobrze wymieszać i lukrem polać dokładnie lekko wystudzoną szarlotkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mleczna szarlotka z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mleczna szarlotka z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mleczna szarlotka z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mleczna szarlotka z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mleczna szarlotka z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mleczna szarlotka z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mleczna szarlotka z malinami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mleczna szarlotka z malinami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kremówka papieska
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej