
Składniki
80 gramów
60 gramów
125 mililitrów
2 sztuki
125 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Morele przepłucz, zalej niewielką ilością wody i gotuj je przez 10-15 minut na małym ogniu. Zestaw, przetrzyj przez sitko.
Krok 2
Dodaj kilka łyżek malagi i 2 łyżki cukru, zagotuj.
Krok 3
Żółtka ubij z 2 łyżkami śmietany i dodaj do owoców, wymieszaj, ponownie zagotuj i trzymaj jeszcze chwilę na małym ogniu.
Krok 4
Odstaw do ostygnięcia w chłodnym miejscu, co jakiś czas przemieszaj mus łyżką.
Krok 5
Resztę śmietany ubij na sztywną pianę razem z cukrem i połącz masę z zimnym musem morelowym i resztą malagi.
Krok 6
Rozmieszaj trzepaczką, schłodź jeszcze przez kilka minut w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej