Sos do deserów z moreli – Zobacz na przepisy.pl pixel

Morelowy sos do deserów

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

60 gramów

125 mililitrów

2 sztuki

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Morele przepłucz, zalej niewielką ilością wody i gotuj je przez 10-15 minut na małym ogniu. Zestaw, przetrzyj przez sitko.

Krok 2

Dodaj kilka łyżek malagi i 2 łyżki cukru, zagotuj.

Krok 3

Żółtka ubij z 2 łyżkami śmietany i dodaj do owoców, wymieszaj, ponownie zagotuj i trzymaj jeszcze chwilę na małym ogniu.

Krok 4

Odstaw do ostygnięcia w chłodnym miejscu, co jakiś czas przemieszaj mus łyżką.

Krok 5

Resztę śmietany ubij na sztywną pianę razem z cukrem i połącz masę z zimnym musem morelowym i resztą malagi.

Krok 6

Rozmieszaj trzepaczką, schłodź jeszcze przez kilka minut w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Morelowy sos do deserów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Morelowy sos do deserów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Morelowy sos do deserów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Morelowy sos do deserów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Morelowy sos do deserów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Morelowy sos do deserów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Morelowy sos do deserów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Morelowy sos do deserów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej