Makaronowe muszle faszerowane kurczakiem
łatwe
538 osób zapisało

Składniki
16 sztuk
1 kilogram
100 gramów
1 pęczek
80 gramów
2 łyżki
100 gramów
100 gramów
2 słoiki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
3 łyżki
1 opakowanie
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Muszle makaronowe wrzuć do gotującej się wody, gotuj 2-3 minuty, przelej zimną wodą i rozłóż na tacce, aby odciekły z jej nadmiaru.

Krok 2
Skrzydełka oprósz obficie przyprawą Knorr, rozłóż na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 30-40 minut. Upieczone skrzydełka wystudź, oddziel od kości, drobno posiekaj.

Krok 3
Posiekaj czosnek, natkę pietruszki, kapary, suszone pomidory. Na tarce zetrzyj marchewkę i selera, a cebulę drobno posiekaj. Orzeszki upraż na suchej patelni na złoty kolor.

Krok 4
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż na złoty kolor cebulę, marchew i selera, dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę, a następnie zalej wszystko pomidorami z puszki. Całość gotuj na wolnym ogniu co najmniej 10-15 minut, mieszając co jakiś czas.

Krok 5
Powstały sos dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu, oregano. Następnie zmiksuj w kielichu blendera i wlej do szerokiego naczynia żaroodpornego. Odstaw na bok.

Krok 6
Mięso ze skrzydełek pomieszaj z tartymi serami, natką pietruszki, orzechami, kaparami. Farsz umieść w muszlach makaronowych, a pełne muszle ułóż w pomidorowym sosie. Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię i całość piecz jeszcze ok. 10 minut, aż makaron się zarumieni.


Dobra rada:
Do farszu możesz dodać posiekane oliwki czarne lub zielone, a nawet wzmocnić jego smak, dodając ostrą paprykę.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do skrzydełek kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaronowe muszle faszerowane kurczakiem
Nitki, wstążki, kokardki, rurki, muszelki… Brzmi znajomo, prawda? Przeciętny mieszkaniec Włoch zjada rocznie prawie 26 kg tego przysmaku. Do tego rekordu jeszcze trochę nam brakuje, ale jedno jest pewne – nie ma kuchni bez makaronu! Szukasz nowego pomysłu na danie z makaronem? O to i on! Makaronowe muszle faszerowane kurczakiem. Klimat Włoch gwarantowany!
Dla kogo?
Dla prawdziwych estetów oraz dla tych, którzy odbierają jedzenie także zmysłem wzroku. Dla wszystkich tych, którym danie na talerzu przypomina dzieło malarskie. Nie tylko dobrze smakuje, ale i prezentuje się apetycznie.
Na jaką okazję?
Makaronowe muszle faszerowane kurczakiem świetnie sprawdzą się w każdej sytuacji, w której chcemy komuś zaimponować. Koniecznie wypróbuj ten przepis, jeśli organizujesz obiad dla gości i właśnie debiutujesz w roli gospodarza.
Czy wiesz, że?
Darmowa lekcja włoskiego! Odpowiednik makaronu w kształcie muszli to po włosku conchiglie.
Dla urozmaicenia:
Do farszu z kurczaka możesz dodać posiekane oliwki, czarne lub zielone, a nawet wzmocnić jego smak, wrzucając ostrą paprykę.