Pałki kurczaka z cytryną i miodem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pałki kurczaka z cytryną i miodem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
186 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

387 osób wydrukowało

Pobierz pdf

723 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W dużej misce pomieszaj startą skórkę z cytryny, miód, ketchup, drobno posiekany tymianek. Dodaj dwie łyżki octu jabłkowego i całe opakowanie Przyprawy do złocistego kurczaka Knorr. Przyprawa sprawi, że upieczone udka nabiorą delikatnie korzennego smaku i będą bardzo soczyste.

Pałki kurczaka z cytryną i miodem - Krok 1

Krok 2

Natrzyj udka marynatą i pozostaw je w niej przez co najmniej przez 6 godzin.

Pałki kurczaka z cytryną i miodem - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie mięso ułóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Na kurczaka poukładaj segmenty cytryny. Całość wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika na około 45 minut. W połowie czasu pieczenia obróć pałki na drugą stronę, tak aby równomiernie się upiekły i aby skórka była chrupiąca. Po tym czasie temperaturę pieczenia podnieś do 200°C i piecz jeszcze przez 15 minut.

Pałki kurczaka z cytryną i miodem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Udka podawaj z pieczonymi ziemniakami.

3

Opinie o przepisie

  • Józefa Maślanka

    Józefa Maślanka , 13.04.2019

    dzięki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 17.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Twardokęs

    Agnieszka Twardokęs , 29.08.2016

    Ja tak często robię! Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pałki kurczaka z cytryną i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pałki kurczaka z cytryną i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pałki kurczaka z cytryną i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pałki kurczaka z cytryną i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pałki kurczaka z cytryną i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pałki kurczaka z cytryną i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pałki kurczaka z cytryną i miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pałki kurczaka z cytryną i miodem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pałki kurczaka z cytryną i miodemPałki kurczaka z cytryną i miodem

Połączenie miodu i cytryny jest bardzo popularne i bardzo smaczne. Słodycz miodu zostaje przełamana kwaśnym sokiem z owocu, dzięki czemu mieszanka zyskuje ciekawy posmak. Dobrze sprawdza się nie tylko w napojach, ale także jako marynata do mięs. Pałki kurczaka z cytryną i miodem to świetny sposób na prosty obiad. Wystarczy odpowiednio wcześniej przygotować marynatę, tak by mięso zdążyło przejść jej smakiem. Do przypraw dodaj miód, skórkę z cytryny oraz ketchup. Wymieszaj i powstałą mieszanką dokładnie natrzyj mięso. Po kilku godzinach wyłóż je na blaszkę i obłóż kawałkami cytryny. Cytrynę zastąpisz ewentualnie limonką, pamiętaj jednak, że limonka jest mniej kwaśna, więc należy użyć jej nieco więcej. Pałki kurczaka z cytryną i miodem podawaj z ryżem ugotowanym na sypko, pieczonymi ziemniakami albo frytkami. Sprawdzi się także klasyczne ziemniaczane purée, do tego ulubiona sałatka, i obiad będzie gotowy. Sprawdź przepis i upiecz kurczaka. Pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę w piekarniku tak, by mięso zyskało chrupiącą skórkę.