
Składniki
50 gramów
60 gramów
1 łyżeczka
70 gramów
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Makrelę pozbawić skóry i ości.

Krok 2
Kawałki makreli zblenduj razem z tofu i chrzanem.

Krok 3
Dodaj przyprawy. Podaj z czerwoną papryką.


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Pasta z wędzonej makreli, tofu i chrzanu
Pora na: Drugie śniadanie.
Co powinno cechować drugie śniadanie? Według naszych obserwacji przede wszystkim prostota i szybkość jego przygotowania oraz możliwość zabrania posiłku do pracy. Mając to na uwadze, na drugie śniadanie, proponujemy wam pastę z wędzonej makreli, tofu i chrzanu. To połączenie klasycznej kuchni polskiej, z nieco orientalnymi smakami. Przygotujecie ją w kilka minut, ze składników które zwykle znajdziecie w lodówce. Idealnie sprawdza się w roli posiłku „na wynos”, ale także jako wzbogacenie imprezowych kanapek, serwowanych podczas domowego przyjęcia.
Dla kogo?
Pasta z makreli to pomysł na drugie śniadanie przede wszystkim dla osób stosujących zbilansowaną dietę wysokobiałkową. Przepis przypadnie do gustu miłośnikom rybnych dań, przygotowywanych w kilka minut.
Wiesz, co jesz!
Pasta z wędzonej makreli to 185,3 kalorie, 1,7 g błonnika oraz 16,2 g białka.
Czy wiesz, że?
Wędzenie ryb początkowo było metodą służącą wyłącznie przedłużeniu ich przydatności do spożycia. Dopiero z czasem zaczęto dostrzegać także walor smakowy tego sposobu konserwacji. Smak ryby nie zależy jedynie od jej gatunku, ale w głównej mierze od rodzaju drewna użytego do wędzenia.