Pasta z wędzonej makreli, tofu i chrzanu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasta z wędzonej makreli, tofu i chrzanu

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 gramów

60 gramów

1 łyżeczka

70 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Makrelę pozbawić skóry i ości.

Pasta z wędzonej makreli, tofu i chrzanu - Krok 1

Krok 2

Kawałki makreli zblenduj razem z tofu i chrzanem.

Pasta z wędzonej makreli, tofu i chrzanu - Krok 2

Krok 3

Dodaj przyprawy. Podaj z czerwoną papryką.

Pasta z wędzonej makreli, tofu i chrzanu - Krok 3
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasta z wędzonej makreli, tofu i chrzanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasta z wędzonej makreli, tofu i chrzanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasta z wędzonej makreli, tofu i chrzanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasta z wędzonej makreli, tofu i chrzanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasta z wędzonej makreli, tofu i chrzanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasta z wędzonej makreli, tofu i chrzanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasta z wędzonej makreli, tofu i chrzanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasta z wędzonej makreli, tofu i chrzanu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasta z wędzonej makreli, tofu i chrzanuPasta z wędzonej makreli, tofu i chrzanu

Pora na: Drugie śniadanie.

Co powinno cechować drugie śniadanie? Według naszych obserwacji przede wszystkim prostota i szybkość jego przygotowania oraz możliwość zabrania posiłku do pracy. Mając to na uwadze, na drugie śniadanie, proponujemy wam pastę z wędzonej makreli, tofu i chrzanu. To połączenie klasycznej kuchni polskiej, z nieco orientalnymi smakami. Przygotujecie ją w kilka minut, ze składników które zwykle znajdziecie w lodówce. Idealnie sprawdza się w roli posiłku „na wynos”, ale także jako wzbogacenie imprezowych kanapek, serwowanych podczas domowego przyjęcia.

Dla kogo?

Pasta z makreli to pomysł na drugie śniadanie przede wszystkim dla osób stosujących zbilansowaną dietę wysokobiałkową. Przepis przypadnie do gustu miłośnikom rybnych dań, przygotowywanych w kilka minut.

Wiesz, co jesz!

Pasta z wędzonej makreli to 185,3 kalorie, 1,7 g błonnika oraz 16,2 g białka.

Czy wiesz, że?

Wędzenie ryb początkowo było metodą służącą wyłącznie przedłużeniu ich przydatności do spożycia. Dopiero z czasem zaczęto dostrzegać także walor smakowy tego sposobu konserwacji. Smak ryby nie zależy jedynie od jej gatunku, ale w głównej mierze od rodzaju drewna użytego do wędzenia.