Jaglanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jaglanka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
41 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

2 szklanki

2 łyżki

10 sztuk

0.5 łyżeczki

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W czajniku zagotuj wodę. Kaszę wypłucz w zimnej wodzie, następnie przełóż na sito i przelej wrzątkiem. Dojrzałe truskawki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Jaglanka - Krok 1

Krok 2

Wypłukaną kaszę przełóż do większego garnka, zalej napojem sojowym, dodaj miód i wszystko zamieszaj. Całość gotuj na wolnym ogniu 15 minut, mieszając od czasu do czasu, by kasza nie przywarła do dna naczynia.

Jaglanka - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie miękką kaszę zestaw z ognia, dodaj pokrojone truskawki, przykryj np. folią lub pokrywką i pozostaw na kolejne 15 minut, żeby jaglanka przeszła aromatem owoców.

Jaglanka - Krok 3

Krok 4

Gotową kaszę przełóż do miseczek. Tuż przed podaniem udekoruj świeżymi owocami lub posyp orzechami i cynamonem.

Jaglanka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do kaszy możesz dodać świeże zioła np. liście melisy albo ulubione owoce np. jagody, maliny, banany albo pokrojone w kostkę i usmażone na maśle jabłka. Jaglanka będzie smakować jeszcze lepiej, gdy doprawisz ją mielonym cynamonem, syropem klonowym lub odrobiną cukru trzcinowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jaglanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jaglanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jaglanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jaglanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jaglanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jaglanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jaglanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jaglanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - JaglankaJaglanka

Jaglanka z truskawkami, orzechami włoskimi, miodem i napojem sojowym ma poważne szanse na to, by zdetronizować owsiankę i stać się prawdziwą królową śniadań na słodko. Nie ma to, jak dobrze rozpocząć dzień – wypróbowując nasz sprawdzony przepis. Jaglanka na śniadanie? To jest to!

Dla kogo?

Prostą w przygotowaniu jaglankę dedykujemy wszystkim osobom, które nie wyobrażają sobie porannego wyjścia z domu bez zjedzenia smacznego śniadania, pełnego ulubionych owoców. Masz ochotę, aby w twoim dzisiejszym menu pojawiła się pyszna jaglanka? Przepis na pewno przypadnie do gustu nie tylko tobie, ale i wszystkim domownikom.

Na jaką okazję?

Wiele mówi się o istotnej roli śniadania w codziennej diecie. Jaglanka z owocami to danie, które warto jeść na co dzień, a nie tylko w weekendy, kiedy można pozwolić sobie na dłuższe wylegiwanie się w łóżku i niespieszne przygotowanie posiłku.

Czy wiesz, że?

Kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa i jest to produkt bezglutenowy, więc gotową potrawę mogą spożywać również osoby, które zmagają się z tym rodzajem alergii pokarmowej.

Dla urozmaicenia:

Dużym atutem przepisu na jaglankę jest jego elastyczność. Zamiast truskawek można użyć dowolnych owoców, np. malin lub jagód. Orzechy włoskie w jaglance na śniadanie bez trudu zastąpisz laskowymi albo nerkowcami. Życzymy smacznego!