Pieczeń barania faszerowana szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń barania faszerowana szynką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

5 dekagramów

0.5 szklanki

null

15 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

1 kilogram

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułki zmiel wraz z szynką. Dodaj pozostałe składniki farszu i wyrób na gładką masę.

Krok 2

Płat baraniny oczyść dokładnie z tłuszczu, rozbij tłuczkiem.

Krok 3

Mięso posyp solą, pieprzem i natrzyj miazgą czosnkową. Posmaruj farszem, załóż brzegi do środka, zwiń w rulon i obwiąż nitką jak baleron.

Krok 4

Pieczeń obsmaż ze wszystkich stron na maśle i włóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 1,5 - 2 godziny. Od czasu do czasu polewaj pieczeń kwaśną śmietaną.

Krok 6

Po upieczeniu usuń nici, pokrój na plastry i polej sosem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń barania faszerowana szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń barania faszerowana szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń barania faszerowana szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń barania faszerowana szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń barania faszerowana szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń barania faszerowana szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń barania faszerowana szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń barania faszerowana szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pasztet domowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej