
Składniki
120 gramów
60 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Batata pokrój na frytki. Skrop oliwa z oliwek. Posyp przyprawą garam masala. Piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 20 min. (długość pieczenia uzależniona jest od grubości frytek).

Krok 2
Przyrządź dip: do jogurtu dodajmy curry i pestki dyni. Gotowe


Dobra rada:
Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Pieczone bataty z dipem curry
Pora na: Podwieczorek.
Myśląc frytki, od razu wyzwalamy w sobie skojarzenia z ziemniakami, smażonymi w głębokim tłuszczu. Nasza propozycja na podwieczorek również przewiduje frytki, jednak nie w formie, jaką opisaliśmy wcześniej. Ma być przecież lekko. Wykorzystamy więc bataty, które wystarczy pokroić na słupki, skropić oliwą z oliwek, dodać przyprawy i upiec w piekarniku. Są naprawdę pyszne! Dokładając do nich aromatyczny dip z jogurtu, curry i pestek dyni, powstanie potrawa na miarę najlepszych mistrzów kuchni. Spróbujcie!
Dla kogo?
Frytki z batatów są doskonałym uzupełnieniem wysokobiałkowej diety 1500 kalorii, przeznaczonej dla osób aktywnych fizycznie.
Wiesz, co jesz!
Pieczone bataty z dipem z curry zawierają 203,6 kalorii, 6,8 g błonnika oraz 4,9 g białka.
Czy wiesz, że?
Bataty uprawiane są w niemal całej strefie tropikalnej. Występują w wersji słodkiej – jadalnej i gorzkiej – trującej. Gorzkie ziemniaki można jednak przyrządzić tak, aby nadawały się do spożycia. Wystarczy obrane bataty wystawić na działanie promieni słonecznych, które usuwają niebezpieczne toksyny z bulwy.