Pieczone bataty z dipem curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone bataty z dipem curry

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

120 gramów

60 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Batata pokrój na frytki. Skrop oliwa z oliwek. Posyp przyprawą garam masala. Piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 20 min. (długość pieczenia uzależniona jest od grubości frytek).

Pieczone bataty z dipem curry - Krok 1

Krok 2

Przyrządź dip: do jogurtu dodajmy curry i pestki dyni. Gotowe

Pieczone bataty z dipem curry - Krok 2
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone bataty z dipem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone bataty z dipem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone bataty z dipem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone bataty z dipem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone bataty z dipem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone bataty z dipem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone bataty z dipem curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone bataty z dipem curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone bataty z dipem curryPieczone bataty z dipem curry

Pora na: Podwieczorek.

Myśląc frytki, od razu wyzwalamy w sobie skojarzenia z ziemniakami, smażonymi w głębokim tłuszczu. Nasza propozycja na podwieczorek również przewiduje frytki, jednak nie w formie, jaką opisaliśmy wcześniej. Ma być przecież lekko. Wykorzystamy więc bataty, które wystarczy pokroić na słupki, skropić oliwą z oliwek, dodać przyprawy i upiec w piekarniku. Są naprawdę pyszne! Dokładając do nich aromatyczny dip z jogurtu, curry i pestek dyni, powstanie potrawa na miarę najlepszych mistrzów kuchni. Spróbujcie!

Dla kogo?

Frytki z batatów są doskonałym uzupełnieniem wysokobiałkowej diety 1500 kalorii, przeznaczonej dla osób aktywnych fizycznie.

Wiesz, co jesz!

Pieczone bataty z dipem z curry zawierają 203,6 kalorii, 6,8 g błonnika oraz 4,9 g białka.

Czy wiesz, że?

Bataty uprawiane są w niemal całej strefie tropikalnej. Występują w wersji słodkiej – jadalnej i gorzkiej – trującej. Gorzkie ziemniaki można jednak przyrządzić tak, aby nadawały się do spożycia. Wystarczy obrane bataty wystawić na działanie promieni słonecznych, które usuwają niebezpieczne toksyny z bulwy.