Placek ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placek ze szpinakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

30 dekagramów

2 sztuki

1 pęczek

1 kilogram

0.5 kilograma

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak umyj, pokrój, oprósz sola i zgnieć aby puścił sok, osącz.

Krok 2

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, koperek posiekaj a fetę rozdrobnij. Przełóż wszystko do szpinaku.

Krok 3

Dodaj mleko, jajka i 0.75 szklanki oleju, przypraw pieprzem i wymieszaj.

Krok 4

Ciasto francuskie wysmaruj z jednej strony olejem. Połowę ułóż w wysmarowanej olejem formie, nałóż masę szpinakową i przykryj pozostałym ciastem.

Krok 5

Nakłuj widelcem i piecz przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Jagodzianki
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej