Z BROKUŁEM I JAJKAMI przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Z BROKUŁEM I JAJKAMI

Autor: Marta Gryglak

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

6 sztuk

12 sztuk

1 sztuka

1 pęczek

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuł ugotować al dente (żeby nie był za miękki) na parze lub w wodzie (wg uznania). Po ugotowaniu od razu odlać go z wody na durszlak i przelać zimną wodą. Po przestygnięciu pokroić na niewielkie różyczki.

Krok 2

Jajka ugotować na twardo. ostudzić. Obrać i pokroić na 8 części każde.

Krok 3

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół (chyba że są zbyt duże to na 4 części).

Krok 4

Kukurydzę (albo całą małą puszkę albo pół dużej) odsączyć z zalewy.

Krok 5

Koperek drobno posiekać.

Krok 6

Wszystkie składniki delikatnie pomieszać i odstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie robimy sos. SOS: do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę 1 lub 2 ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Można też dodać suszonego lub świeżego koperku lub pietruszki (wg uznania). Odstawić do lodówki. Składniki z sosem wymieszać 15 minut przed podaniem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Z BROKUŁEM I JAJKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Z BROKUŁEM I JAJKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Z BROKUŁEM I JAJKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Z BROKUŁEM I JAJKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Z BROKUŁEM I JAJKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Z BROKUŁEM I JAJKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Z BROKUŁEM I JAJKAMI - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Z BROKUŁEM I JAJKAMI - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej