Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką

Autor: Łucja

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 sztuk

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

0.5 łyżki

0.3 szklanki

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

0.5 łyżki

1 szklanka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

4 jajka gotujemy na twardo.

Krok 2

Cebulę oraz paprykę kroimy w sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy warzywa. Dodajemy oregano, szczyptę soli, rozmaryn oraz kminek mielony. Gdy cebula się zeszkli przekładamy wraz z oliwą do malaksera (można też użyć blender) i blendujemy z dodatkiem wody.

Krok 3

Do miski wkładamy mięso i dodajemy warzywną masę. Wbijamy 1 jajko i łączymy. Doprawiamy chilli, przyprawą do mielonego, pieprzem i solą.

Krok 4

Wykładamy Brytfannę papierem do pieczenia i robimy ok. 1cm warstwę mięsa. Układamy na niej wcześniej ugotowane jajka po czym wypełniamy resztą mięsa. Delikatnie uklepujemy żeby nie było w środku pustych miejsc. Smarujemy wierzch ketchupem.

Krok 5

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy godzinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń rzymska z jajkiem i papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Sałatka meksykańska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej