
Składniki
350 gramów
1 kilogram
2.5 dekagrama
0.75 łyżeczki
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
ZAKWAS: DO 100 GR. MĄKI ŻYTNIEJ TYP 2000 DODAĆ LETNIEJ, PRZEGOTOWANEJ WODY (KONSYSTENCJA GĘSTEJ ŚMIETANY). CO 12 GODZ. PAPKĘ WYMIESZAĆ I PRZEZ 5 DNI DOKARMIAĆ TZN. DODAWAĆ GARŚĆ MĄKI I TROCHĘ WODY (MOŻNA DODAĆ 2 ŁYŻECZKI DROŻDŻY SUCHYCH).
Krok 2
CHLEB: ZACZYN, 1 SZKLANKA LETNIEJ WODY, 1 SZKLANKA MĄKI ŻYTNIEJ 2000 WYMIESZAĆ I POZOSTAWIĆ 10 MIN. 6 GODZ. W TEMP. POKOJOWEJ.
Krok 3
2,5 DKG DROŻDŻY ROZROBIĆ Z CUKREM W ODROBINIE CIEPŁEGO MLEKA LUB WODY, POZOSTAWIĆ DO WYROŚNIĘCIA. PRZELAĆ DO 1 KG MĄKI (ŻYTNIEJ LUB PSZENNEJ), DODAĆ 0,5 ŁYŻECZKI CUKRU, 3 ŁYŻECZKI SOLI, 3 SZKLANKI LETNIEJ WODY. WYMIESZAĆ I ODŁOŻYĆ 3 ŁYŻKI NA NASTĘPNY ZACZYN (MOŻNA TRZYMAĆ W LODÓWCE POD PRZYKRYCIEM PRZEZ 2 TYGODNIE) . DO CIASTA MOŻNA DODAĆ RÓŻNE ZIARNA, OTRĘBY. ODSTAWIĆ NA 1 GODZ. LUB PODZIELIĆ NA 2 FOREMKI I ODSTAWIĆ DO WYROŚNIĘCIA Q PIEKARNIKU W TEMP. 50 ST. , POTEM ZWIĘKSZYĆ TEMP. DO OK. 150-200 ST. I PIEC 1 GODZ.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej