
Składniki
ciasto:
150 gramów
50 gramów
60 gramów
200 gramów
5 sztuk
krem budyniowy:
2 opakowania
500 mililitrów
3 łyżki
250 gramów
80 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jajka ubij z cukrem przez kilka minut. Dodaj następnie przesiane mąki – pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj całość delikatnie szpatułką. Wsyp następnie do masy mielony mak.

Krok 2
Wymieszaj całość delikatnie za pomocą szpatułki lub łyżki.

Krok 3
Gotową masę przelej do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170 stopniach przez ok. 50 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Odstaw do wystudzenia.

Krok 4
Przygotuj krem. Zagotuj 300 mililitrów mleka. W pozostałych 200 mililitrach wymieszaj dwa budynie śmietankowe (jeśli były bez dodatku cukru, posłodź zgodnie z informacją na opakowaniu). Wlej do gotującego się mleka. Wymieszaj do uzyskania gęstego budyniu. Zawiń folią i odstaw do wystudzenia. Masło zmiksuj z cukrem pudrem. Dodaj mascarpone. Zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Etapami dodawaj wystudzony budyń. Miksuj aż otrzymasz gładki krem.

Krok 5
Wyjmij przygotowane ciasto z blaszki. Przetnij na pół. Pierwszy blat posmaruj dżemem z czarnej porzeczki, a następnie wyłóż połowę kremu budyniowego. Przykryj drugim blatem, posmaruj dżemem i rozsmaruj na wierzchu pozostały krem. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by krem zgęstniał. Przed podaniem posyp tort np. wiórkami kokosowymi.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort makowy z budyniem
Torty zwykle przygotowujemy na wyjątkowe okazje, wymagające odpowiedniej oprawy kulinarnej. Jeśli szukacie pomysłu na ciasto, które uświetni urodziny, imieniny czy kolejną rocznicę ślubu – spróbujcie tortu makowego z budyniem, jaki dziś chcemy wam zaproponować. Jego przygotowanie nie wymaga mistrzowskich umiejętności cukierniczych, dlatego też do upieczenia tortu makowego z kremem zachęcamy także tych z was, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z własnoręcznie robionymi deserami. Innym atutem przepisu na tort makowy jest czas jego przygotowania. Wystarczy 80 minut, aby pyszny biszkopt z makiem i masą budyniowątrafił na wasz stół!
Dla kogo?
Przepis na tort makowy z budyniem to propozycja dla miłośników nowoczesnych ciast, o głębokim i różnorodnym smaku.
Na jaką okazję?
Tort sprawdzi się zawsze, jednak zgodnie z tradycyjnym przeznaczeniem tego ciasta, najlepiej pasuje do urodzin, imienin czy innych ważnych uroczystości.
Czy wiesz, że?
Serek mascarpone to produkt typowo włoski, wytwarzany ze śmietanki. Mleko krowie jest odwirowywane, a zebraną śmietanę umieszcza się w kadzi i podgrzewa do około 90 stopni. Zakwaszanie sprzyja formowaniu się grudek, które tworzą koagulat, czyli późniejszy serek.
Dla urozmaicenia:
Do dekoracji tortu wykorzystaj wiórki kokosowe, którymi obficie posyp gotowe ciasto makowo-budyniowe.