Domowe lody Straciatella przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe lody Straciatella

Autor: 7c58d5610b1c05a26c699c35c27744 d41d8cd98f00b204e9800998ecf842

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 mililitrów

200 gramów

100 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj 100 g ciemnej czekolady posiekaj za pomocą noża na drobne kawałki.

Krok 2

Do dużej miski wlej 600 ml dobrze schłodzonej 36 % kremówki. Śmietankę ubij za pomocą miksera, aż podwoi swoją objętość i lekko zgęstnieje. Cały proces ubijania powinien zająć około 5 minut.

Krok 3

Do śmietanki dodaj 200 g mleka skondensowanego i 30 ml likieru kawowego. Połącz je ze śmietanką za pomocą miksera.

Krok 4

Dodaj do masy posiekaną wcześniej czekoladę. Zawartość miski wymieszaj delikatnie za pomocą sylikonowej szpatułki do równego rozprowadzenia czekolady w płynie.

Krok 5

Przelej lody do lekko zmrożonego, szklanego naczynia o pojemności 1.5 litra. Pojemnik szczelnie zamknij i odstaw go do zamrażarki na przynajmniej 5 – 6 godzin.

Krok 6

Lody wyjmij z zamrażarki pół godziny przed podaniem. Serwuj z ulubionymi dodatkami.

Krok 7

Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe lody Straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe lody Straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe lody Straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe lody Straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe lody Straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe lody Straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe lody Straciatella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe lody Straciatella - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej