Herbata z żurawiną świeżą - zimowa: przepis | Przepisy.pl pixel

Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
33 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 mililitrów

100 gramów

10 gramów

4 plastry

1 szczypta

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żurawinę oraz cukier wsyp do rondelka, wlej szklankę wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy całość nabierze konsystencji syropu.

Krok 2

Herbatę zaparz (95 st. C, 4 min.), dodaj cynamon i wymieszaj.

Krok 3

Do szklanek nałóż po łyżce syropu wraz z owocami żurawiny, a następnie wlej napar z herbaty. Na koniec włóż po 2 plastry cytryny, gałązce rozmarynu i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynemHerbata z syropem żurawinowym i rozmarynem

Owocowe syropy oraz soki to popularne i smaczne dodatki do herbaty, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do wyboru są najróżniejsze smaki: porzeczkowy, aroniowy, cytrynowy. Jednym z najpopularniejszych jest malinowy, stosowany zazwyczaj jesienią i zimą. Jeśli szukasz odmiany, spróbuj herbaty z syropem żurawinowym. Warto przygotować go samodzielnie – to naprawdę proste. Na początek świeże lub suszone owoce zagotuj z wodą i cukrem, i odparuj płyn, by stał się gęsty. Dobrej jakości czarną herbatę zaparz z odrobiną mielonego cynamonu. Jeśli posiadasz tę przyprawę w laskach, dodaj je w kawałku. Wlej do szklanek lub filiżanek syrop żurawinowy razem z owocami, a następnie zalej herbatą. Udekoruj każdą z porcji gałązką świeżego rozmarynu oraz plasterkiem cytryny razem ze skórką. W razie potrzeby, dodaj więcej syropu lub niewielką ilość miodu. Herbata z syropem żurawinowym i rozmarynem to naprawdę dobry sposób na rozgrzanie się w chłodny dzień. Syrop z żurawiny zastąpisz w niej także żurawinową konfiturą. Przygotuj ją i sprawdź, jak wspaniale smakuje.