Czarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
72 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 mililitrów

6 plastrów

150 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondelku zagotuj sok jabłkowy, dodaj cukier, cynamon, goździki oraz plastry jabłka. Odstaw na 3 minuty.

Krok 2

Herbatę zaparz (95 st. C, 4 min., pod przykryciem).

Krok 3

Sok jabłkowy wraz z owocami i przyprawami wlej do szklanek. Uzupełnij herbacianym naparem, udekoruj listkami melisy i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonemCzarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonem

Jeśli lubisz herbaty owocowe, koniecznie wypróbuj naszą propozycję na tę z suszonym jabłkiem i cynamonem. Na początek zagotuj sok jabłkowy, a następnie dodaj do niego cynamon, goździki, cukier i suszone jabłka. Zamiast kory cynamonu sprawdzi się także cynamon mielony – jedną laskę zamień po prostu wtedy na jego jedną łyżeczkę. Jeśli lubisz wyrazisty smak korzennych przypraw, dodaj także gwiazdkę anyżu. Zaparz czarną herbatę – najlepiej w ogrzanym wcześniej naczyniu, by woda nie wystygła zbyt szybko. Dobrze zaparzony napar nie może być gorzki, a na jego powierzchni powinna powstać pianka. Następnie zalej nim przygotowany wcześniej sok jabłkowy z dodatkami. Herbata ma przyjemny aromat szarlotki, więc świetnie sprawdzi się serwowana do różnych ciast i deserów, a także bez żadnych dodatków. Spróbuj jej również w innych wersjach na przykład z suszoną gruszką albo suszonymi owocami dzikiej róży – w każdej odsłonie będzie równie dobra i aromatyczna. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem.