Czarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonem
łatwe
96 osób zapisało

Składniki
350 mililitrów
6 plastrów
150 mililitrów
2 łyżki
2 sztuki
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondelku zagotuj sok jabłkowy, dodaj cukier, cynamon, goździki oraz plastry jabłka. Odstaw na 3 minuty.
Krok 2
Herbatę zaparz (95 st. C, 4 min., pod przykryciem).
Krok 3
Sok jabłkowy wraz z owocami i przyprawami wlej do szklanek. Uzupełnij herbacianym naparem, udekoruj listkami melisy i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Herbata Lipton Taste of London
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czarna herbata z suszonym jabłkiem i cynamonem
Jeśli lubisz herbaty owocowe, koniecznie wypróbuj naszą propozycję na tę z suszonym jabłkiem i cynamonem. Na początek zagotuj sok jabłkowy, a następnie dodaj do niego cynamon, goździki, cukier i suszone jabłka. Zamiast kory cynamonu sprawdzi się także cynamon mielony – jedną laskę zamień po prostu wtedy na jego jedną łyżeczkę. Jeśli lubisz wyrazisty smak korzennych przypraw, dodaj także gwiazdkę anyżu. Zaparz czarną herbatę – najlepiej w ogrzanym wcześniej naczyniu, by woda nie wystygła zbyt szybko. Dobrze zaparzony napar nie może być gorzki, a na jego powierzchni powinna powstać pianka. Następnie zalej nim przygotowany wcześniej sok jabłkowy z dodatkami. Herbata ma przyjemny aromat szarlotki, więc świetnie sprawdzi się serwowana do różnych ciast i deserów, a także bez żadnych dodatków. Spróbuj jej również w innych wersjach na przykład z suszoną gruszką albo suszonymi owocami dzikiej róży – w każdej odsłonie będzie równie dobra i aromatyczna. Zainspiruj się naszym sprawdzonym przepisem.