Herbata świąteczna - przepis na herbatę wigilijną | Przepisy.pl pixel

Herbata świąteczna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
137 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

236 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 plaster

1 plaster

0.5 łyżeczki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Figę, daktyl, kawałki suszonego jabłka, pomarańczę, cytrynę i goździki zalej 250 ml wody i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.

Krok 2

W oddzielnym naczyniu przygotuj napar z czarnej herbaty. Dodaj napar z herbaty do ugotowanych owoców.

Krok 3

Do napoju dodaj 0,5 łyżeczki miodu i wymieszaj. Smacznego!

przepisy.pl

Dobra rada:

Święta to czas, w którym na sercu robi się ciepło. Daj się rozgrzać aromatycznej herbacie pełnej świątecznych zapachów i suszonych owoców.

3

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 31.12.2021

    TAK Jeszcze dodaję laskę cynamonu. Dolewam też trochę soku pomarańczowego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Ta herbatka trochę przypomina kompot wigilijny:). Jeśli podajemy ją nie na Wigilię, można dodać mały kieliszek rumu. Będzie lepszy smaczek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Koz

    Klaudia Koz , 06.12.2021

    TAK polecam dodać dwa cieniutkie plasterki imbiru - podkręca smak i oczywiście ma właściwości prozdrowotne ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Herbata świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Herbata świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Herbata świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Herbata świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Herbata świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Herbata świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Herbata świąteczna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Herbata świąteczna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej