Ciasto kawowe na zimno przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto kawowe na zimno

Autor: Agnieszka Świder

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

750 mililitrów

500 gramów

2 łyżeczki

5 łyżeczek

5 łyżek

1 opakowanie

140 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tortownicę smarujemy masłem (26 cm). Wykładamy na spód biszkopty, przerwy uzupełniamy kawałkami biszkoptów. Do misy miksera wlewamy schłodzoną w lodówce śmietanę, dodajemy serek mascarpone, cukier, cukier z wanilią i kawę. Wszystko razem miksujemy, aż masa zgęstnieje.

Krok 2

Wykładamy 1/3 masy na biszkopty, układamy połowę herbatników (2 herbatniki zostawmy na wierzch). Następnie wykładamy kolejną porcję masy (1/3) i znowu układamy herbatniki.

Krok 3

Kolejna porcja masy na herbatniki (ostatnia). Pozostałe dwa herbatniki kruszymy i posypujemy ciasto. Na wierzchu posypujemy też odrobinkę kawy inki. Przykrywamy folią i schładzamy przez noc w lodówce. Następnie kroimy na kawałki.

Krok 4

https://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/02/ciasto-kawowe-na-zimno.html

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto kawowe na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto kawowe na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto kawowe na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto kawowe na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto kawowe na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto kawowe na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto kawowe na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto kawowe na zimno - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej