
Składniki
750 mililitrów
500 gramów
2 łyżeczki
5 łyżeczek
5 łyżek
1 opakowanie
140 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tortownicę smarujemy masłem (26 cm). Wykładamy na spód biszkopty, przerwy uzupełniamy kawałkami biszkoptów. Do misy miksera wlewamy schłodzoną w lodówce śmietanę, dodajemy serek mascarpone, cukier, cukier z wanilią i kawę. Wszystko razem miksujemy, aż masa zgęstnieje.
Krok 2
Wykładamy 1/3 masy na biszkopty, układamy połowę herbatników (2 herbatniki zostawmy na wierzch). Następnie wykładamy kolejną porcję masy (1/3) i znowu układamy herbatniki.
Krok 3
Kolejna porcja masy na herbatniki (ostatnia). Pozostałe dwa herbatniki kruszymy i posypujemy ciasto. Na wierzchu posypujemy też odrobinkę kawy inki. Przykrywamy folią i schładzamy przez noc w lodówce. Następnie kroimy na kawałki.
Krok 4
https://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/02/ciasto-kawowe-na-zimno.html
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej