Ciasto drożdżowe podstawowe
NOWY PRZEPIS
łatwe
11252 osoby zapisały

Składniki
zaczyn:
50 gramów
2 łyżki
1 łyżka
100 mililitrów
ciasto właściwe:
4 szklanki
1 szklanka
1 szklanka
200 gramów
4 sztuki
100 gramów
kruszonka:
100 gramów
0.75 szklanki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zrobić zaczyn. Do dużego kubka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z cukrem dodać ciepłe mleko i wmieszać mąkę. Odstawić.

Krok 2
Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Do dużej miski wsypywać na zmianę: szklankę mąki, pół szklanki cukru, szklankę mąki, wymieszane w całości jajka, pół szklanki cukru, szklankę mleka, szklankę mąki, zaczyn, polać masłem i dosypać ostatnią szklankę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia.

Krok 3
Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki zmiksować do momentu aż powstaną okruchy. Wstawić do lodówki

Krok 4
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto właściwe zmiksować na gładką masę, wmieszać rodzynki i wyłożyć na blachę. Blachę z ciastem odstawić na pół godziny. Włączyć piekarnik na 180 C góra/dół. Ciasto posypać kruszonką i piec ok. 50 minut.

Krok 5
Wystawić ciasto z piekarnika i po kilkunastu minutach, trzymając za papier do pieczenia, wyjąć z blachy, aby wystygło – najlepiej na drewniany blat.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto drożdżowe podstawowe
Ciasto drożdżowe to kulinarna legenda. Z jednej strony nie można mu się oprzeć, z drugiej może trochę onieśmielać. W życiu każdego amatora gotowania przychodzi jednak taki moment, kiedy trzeba zmierzyć się z ciastem drożdżowym. Przepis na ten przysmak brzmi poważnie? Wbrew pozorom nie jest to wyzwanie godne wyłącznie zawodowych cukierników i doświadczonych kucharzy. Dzięki naszym wskazówkom dotyczącym przygotowania ciasta, drożdżowy sukces masz w kieszeni. A w czym tkwi sekret przepisu na puszyste ciasto drożdżowe z kruszonką? Choć może wydawać się to dziwne, to w prostocie. W tym wypadku powiedzenie „geniusz tkwi w prostocie” pasuje bowiem idealnie.
Dla kogo?
Na widok puszystego ciasta drożdżowego wielu łasuchom zaczyna cieknąć ślinka. Nawet osoby, które na co dzień unikają słodyczy, nie odmówią kawałka tego rarytasu. Z naszym prostym ciastem drożdżowym nabierzesz pewności siebie i będziesz gotów na kolejne eksperymenty. Ciasto drożdżowe z kruszonką to coś więcej niż kawałek placka. To chwila przyjemności, w której czas naprawdę staje w miejscu.
Na jaką okazję?
Pierwszorzędnie smakuje drożdżowe ciasto z kruszonką i sezonowymi owocami. Nie brakuje ich zwłaszcza w lecie, więc wakacyjne desery jednoznacznie kojarzą się z drożdżowym smakołykiem.
Czy wiesz, że?
A jak rozpoznać dobry przepis na ciasto drożdżowe? Nie trzeba się mocno nagimnastykować. Warto bowiem pamiętać, że w zrobieniu dobrego ciasta drożdżowego kluczowe jest użycie składników, mających temperaturę pokojową. Trzymaj się tej zasady, a pojawienie się zakalca ci nie grozi. Wszystko wskazuje na to, że masz już wystarczającą wiedzę, że zaznajomić się dokładniej z prostym przepisem na ciasto drożdżowe.
Dla urozmaicenia:
Ciasto drożdżowe – przepis tradycyjny czy z dodatkami? W naszym przekonaniu obie wersje są doskonałe. A czym urozmaicić prosty przepis na ciasto drożdżowe? Świetnie pasują do niego rabarbar, truskawki, porzeczki, śliwki, brzoskwinie, wiśnie, czereśnie… Jakich owoców użyjesz do swojego ciasta drożdżowego? Przepis podstawowy na ciasto drożdżowe z kruszonką, na szczęście, nie uwzględnia żadnych ograniczeń! Co więcej, do przepisu na ciasto drożdżowe, który opracowaliśmy, pasuje wiele znakomitych dodatków.