Placek drożdżowy z kruszonką
NOWY PRZEPIS
łatwe
206 osób zapisało

Składniki
260 gramów
30 gramów
2 łyżeczki
1 sztuka
70 mililitrów
1 szczypta
25 gramów
35 gramów
do foremki:
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
kruszonka:
250 gramów
110 gramów
100 gramów
3 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W robocie kuchennym mieszaj na wolnych obrotach drożdże, mleko, cukier, cukier waniliowy, jajko, szczyptę soli oraz mąkę aż składniki się połączą. Następnie dodaj masło i mieszaj na średnich obrotach przez ok 6 minut. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok 1 h.

Krok 2
W tym czasie przygotuj kruszonkę. Oddziel białko od żółtka. Masło ucieraj z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodaj żółtko, wymieszaj i następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 3
Mieszaj, aż powstanie klasyczna kruszonka.

Krok 4
Przygotuj okrągłą foremkę o średnicy ok 30cm. Wysmaruj dno i boki masłem i wysyp cukrem. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyrabiaj dłońmi kilka minut i przełóż do foremki. Roztrzep jajko, posmaruj wierzch ciasta i posyp kruszonką. Odstaw ciasto jeszcze na ok 20 minut do wyrośnięcia i piecz w temperaturze 190 stopni przez ok 25-30 minut.


Dobra rada:
Takie klasyczne ciasto doskonale smakuje z domowymi przetworami, gęstą śmietaną lub twarogiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placek drożdżowy z kruszonką
Placek drożdżowy i kruszonka to duet, którego nie należy rozdzielać. Puszyste ciasto i jego chrupiące zwieńczenie, które w naszym przepisie dodatkowo pachnie wanilią. Przeczuwamy, że trudno będzie się doczekać, aż deser zostanie wyjęty z piekarnika! Dlatego tym bardziej nie odkładajcie wypieku na później.
Dla kogo?
Placek drożdżowy z kruszonką to prawdopodobnie jeden z najbardziej tradycyjnych przysmaków, który pachnie i smakuje autentyczną, domową kuchnią. Deser jak u mamy lub babci? Mamy to!
Na jaką okazję?
Wbrew powszechnej opinii zrobienie ciasta drożdżowego nie jest trudne. Jeśli jednak obawiacie się swojego debiutu i przygotowywania ciasta na ważną uroczystość, zróbcie je na spokojnie w wolny weekend.
Czy wiesz, że?
Produkty użyte do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Uważajcie, by nie były ani zbyt zimne, ani zbyt gorące – w obu przypadkach ze spulchniającego działania drożdży nici.
Dla urozmaicenia:
Z kruszonką można poeksperymentować. Jeśli nie dysponujecie waniliowym akcentem, sprawdzą się cynamon lub kakao.