
Składniki
3 szklanki
40 gramów
1 szklanka
80 gramów
0.5 szklanki
3 sztuki
1 szczypta
na wierzch:
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy 1 łyżkę cukru.

Krok 2
Masło roztapiamy i studzimy. Mleko podgrzewamy – ma być letnie, nie gorące. Mleko łączymy z masłem. Dodajemy do miski z drożdżami.

Krok 3
Jajka roztrzepujemy z solą i resztą cukru.

Krok 4
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztrzepane jajka. Zamykamy miskę szczelnie. Kręcimy nią energicznie kilka razy. Odstawiamy miskę w ciepłe miejsce. Gdy pokrywa zacznie puszczać ponownie zamykamy miskę. Czynność powtarzamy 5 razy.

Krok 5
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Posypujemy owocami. Pieczemy przez ok. 40 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Drożdżówka w misce
Często zdarza się, że początkujący kucharze, jak ognia unikają samodzielnego zrobienia ciasta drożdżowego. Trudno powiedzieć skąd to się bierze, ponieważ jego receptura i wykonanie mogą być naprawdę przyjemne. Warto jednak znać triki, które ułatwią to zadanie – z pomocą przychodzi przepis na ciasto drożdżowe w misce. Musisz jednak mieć się na baczności. Deser znika z talerzy w tempie ekspresowym!
Dla kogo?
Czy do wykonania przepisu na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką potrzebny jest szczególny talent kulinarny? Uważamy, że wszystko jest kwestią praktyki. Przygotowanie ciasta drożdżowego w misce sprawi, że jego wyrabianie nie będzie kojarzyć się z uciążliwą pracą.
Na jaką okazję?
Po upieczeniu drożdżowe ciasto z miski z łatwością pokroisz na mniejsze porcje. Zapakuj je jako przekąskę do pracy, szkoły i na piknik. Drożdżowe ciasto z truskawkami lub owocami leśnymi smakuje wybitnie w dowolnych okolicznościach. Podaj je w charakterze deseru po niedzielnym obiedzie, a każdy łasuch będzie zachwycony.
Czy wiesz, że?
Ciasto drożdżowe nie powinno być zbyt rzadkie i lepkie. Idealna konsystencja jest zwarta i elastyczna. Dzięki naszemu przepisowi na ciasto drożdżowe z truskawkami z pewnością się uda. Wystarczy trzymać się podanych proporcji.
Dla urozmaicenia:
Owoce leśne zamienisz na jabłka, rabarbar lub inne ulubione owoce. Truskawki to dodatek obowiązkowy na początku lata. Do tak przygotowanego, drożdżowego ciasta z truskawkami pasuje dodatek maku i białego sera. Kruszonka zawsze jest mile widziana!