
Składniki
350 gramów
300 gramów
3.5 łyżki
120 mililitrów
30 gramów
30 gramów
3 sztuki
1 opakowanie
30 gramów
0.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Lekko ciepłe mleko wymieszaj z 1 łyżeczką cukru i pokruszonymi drożdżami. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.

Krok 2
W rondlu rozpuść masło. Całe 2 jajka i 1 żółtko utrzyj mikserem z resztą cukru na jasną, puszystą masę.

Krok 3
Następnie dodaj stopniowo twaróg, roztopione masło, przesianą mąkę i zaczyn. Zmiksuj ciasto mikserem, aż będzie gładkie i dobrze wyrobione.

Krok 4
Gotowe ciasto na pączki serowe przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny).

Krok 5
Z wyrośniętego ciasta uformuj małe kulki, smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone minipączki serowe układaj na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.

Krok 6
Ostudzone pączki serowe posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.


Dobra rada:
Do zaczynu na pączki serowe najlepiej dodawać drożdże o temperaturze pokojowej.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pączki serowe
Pączek z marmoladą, z konfiturą różaną, z czekoladowym nadzieniem – to najczęściej spotykane wersje deseru uwielbianego od pokoleń. Warto jednak wzbogacić domowe słodkie menu o pączki serowe. Nie rezygnujemy oczywiście z ciasta drożdżowego, a jedynie wzbogacamy je twarogiem. Skorzystajcie z naszego przepisu na serowe pączki na drożdżach, które sprawdzą się nie tylko w tłusty czwartek, ale na stałe zagoszczą w waszych domach.
Dla kogo?
Przepis na minipączki serowe to propozycja dla miłośników drożdżowych pączków, w nieco odmienionej wersji. Warto wypróbować je przed Tłustym czwartkiem i przygotowywać, gdy tylko najdzie was na nie ochota.
Na jaką okazję?
Domowe pączki serowe możecie przygotować zawsze. Są idealnym pomysłem na weekendowy deser dla całej rodziny, a także na domowe przyjęcie – zamiast klasycznego ciasta. Minipączki serowe możecie zabrać ze sobą do pracy, ale także w dłuższą podróż, aby umiliły wam godziny spędzone w aucie.
Czy wiesz, że?
Pączki nie zawsze przygotowywane były w wersji słodkiej. Dopiero od XVI wieku pojawiły się w Polsce w formie deserowej. W niektórych regionach kraju znane są pod lokalnymi nazwami, np. jako kreple – popularne na Górnym Śląsku.
Dla urozmaicenia:
Pączki z twarogiem możesz posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem lub – jeśli wolisz – przygotować domowy lukier. W obu wersjach pączki serowe smakują wyjątkowo! Minipączki serowe doskonale będą smakować także w towarzystwie ciepłego mleka lub kakao. Sprawdzą się również jako dodatek do kawy w pracy.