Pączki z marmoladą – przepis: domowe, drożdżowe | Przepisy.pl pixel

Domowe pączki z marmoladą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
261 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

276 osób wydrukowało

Pobierz pdf

507 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

25 gramów

4 łyżki

5 sztuk

1 sztuka

250 gramów

60 gramów

0.25 łyżeczki

2 łyżeczki

oraz:

450 gramów

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj rozczyn. Do drożdży dodaj połowę ciepłego mleka (125 mililitrów) i 2 łyżki cukru. Wymieszaj. Dodaj 1 łyżkę mąki i połącz. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 25 minut.

Domowe pączki z marmoladą - Krok 1

Krok 2

Żółtka i jajko zmiksuj z pozostałym cukrem (2 łyżkami) do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy.

Domowe pączki z marmoladą - Krok 2

Krok 3

Do przesianej mąki pszennej dodaj zaczyn, ubitą masę jajeczną, pozostałe mleko (125 mililitrów), sól, spirytus i roztopione masło. Zagnieć całość przez ok. 10-15 minut. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 90 minut do wyrośnięcia.

Domowe pączki z marmoladą - Krok 3

Krok 4

Wyrośnięte ciasto odgazuj, chwilę zagnie i podziel na ok. 14 kulek. Lekko spłaszcz, przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Domowe pączki z marmoladą - Krok 4

Krok 5

W wysokim garnku rozgrzej olej do temp. 175 stopni. Wyrośnięte pączki smaż przez ok. 2-3 minuty z obu stron. Wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej i przekładaj od razu na ręcznik kuchenny. Jeszcze ciepłe nadziej marmoladą (za pomocą szprycy). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i udekorować np. wiórkami kokosowymi.

Domowe pączki z marmoladą - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Gotowanie.moją.pasją

    Gotowanie.moją.pasją , 24.02.2022

    Bardzo dobre pączki, idealne na tłusty czwartek

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe pączki z marmoladą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pijany kokos
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowe pączki z marmoladąDomowe pączki z marmoladą

Domowe pączki z marmoladą nieodłącznie kojarzą się z ostatkami. Zapominamy wówczas o kaloriach, dietach czy ograniczeniach i oddajemy się kulinarnym przyjemnościom. Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na domowe pączki, które niczym nie ustępują tym sprzedawanym w uznanych cukierniach – skorzystajcie z naszej propozycji na deser. To łakocie, które sprawdzą się nie tylko w tłusty czwartek, ale także na co dzień. Smacznego!

Dla kogo?

Pączki z marmoladą to propozycja dla każdego – niezależnie od wieku czy upodobań kulinarnych!

Na jaką okazję?

Pączki z dżemem doskonale wpisują się w polską tradycję ostatkową. Nikt jednak nie powiedział, że deser ten nie może być przygotowywany również przy innych okazjach! Pamiętajcie więc o przepisie na domowe pączki, gdy planujecie menu domowej imprezy, czy gdy macie ochotę na coś słodkiego!

Czy wiesz, że?

Pierwsze pączki, jakie znano już w starożytnym Rzymie, przygotowywane były z nadzieniem ze słoniny. Stanowiły obowiązkowe danie serwowane podczas zapust.

Dla urozmaicenia:

Pączki możecie polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Doskonałym dodatkiem w przepisie na pączki z marmoladą jest także posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa.