Pączki pieczone w piekarniku
NOWY PRZEPIS
średnie
69 osób zapisało

Składniki
10 gramów
100 mililitrów
380 gramów
50 gramów
3 sztuki
170 gramów
0.5 łyżeczki
lukier:
200 gramów
2 łyżki
dodatki:
180 gramów
1 sztuka
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do ciepłego (ale nie wrzącego) mleka wsypujemy drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 min., aby całość napęczniała.

Krok 2
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier oraz sól. W środku robimy wgłębienie i wlewamy wyrośnięty zaczyn. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Wyrabiamy ciasto, dodając kolejno po jednym jajku (jajka powinny być w temperaturze pokojowej). Wyrabiamy ciasto ok. 8-10 min. Następnie dodajemy masło i ponownie wyrabiamy ok. 5 min. Ciasto powinno doskonale odklejać się z ręki, być błyszczące i sprężyste.

Krok 3
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia. Najlepiej umieścić ciasto w ciepłym miejscu, np. blisko kaloryfera.

Krok 4
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i przekładamy na stolnicę - w ten sposób pozbywamy się nadmiaru powietrza. Rozwałkowujemy je na placek o grubości ok 1-1,5 cm. Z pomocą metalowej obręczy lub szklanki wykrawamy okręg o średnicy ok. 7,5-8 cm. Możemy również zrobić duże pączki, używając obręczy o średnicy ok. 10-12 cm.

Krok 5
Na każdym okręgu kładziemy łyżeczkę marmolady.

Krok 6
Okrągłe kawałki ciasta z marmoladą składamy na pół i formujemy z nich kuleczkę, łączeniem do dołu. Kuleczki przekładamy do papilotek lub układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 20-30 min. Pieczemy w temp. 180°C (góra i dół, bez termoobiegu) ok. 16-17 min. do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Krok 7
Cukier puder mieszamy z wodą, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim pączki i posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Podobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej