Ciasteczka miodowe - przepis: kruche i szybkie | Przepisy.pl pixel

Miodowe ciasteczka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

68

heart
636 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

401 osób wydrukowało

Pobierz pdf

803 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 łyżeczka

250 gramów

2 sztuki

250 gramów

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło.

Miodowe ciasteczka - Krok 1

Krok 2

Następnie wlewamy miód, dodajemy żółtka i zagniatamy na gładkie ciasto.

Miodowe ciasteczka - Krok 2

Krok 3

Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 h.

Miodowe ciasteczka - Krok 3

Krok 4

Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą foremki wycinamy koła.

Miodowe ciasteczka - Krok 4

Krok 5

Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy z wierzchu posiekanymi migdałami. Pieczemy je w temp. 180 C przez ok. 12-15 min. Wyciągamy jak się zarumienią.

Miodowe ciasteczka - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Morska Pianka

    Morska Pianka , 28.12.2024

    Upiekłam. Dobre :) migdały dodałam do ciasta.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ktoś

    Ktoś , 14.09.2024

    Dodać żółtka czy całe jajka?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Julia

    Julia , 20.06.2024

    Pyszne ciasteczka!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miodowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miodowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miodowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miodowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miodowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miodowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miodowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miodowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miodowe ciasteczkaMiodowe ciasteczka

Cud, miód i… migdały! Tak w trzech słowach można opisać te wyśmienite kruche ciasteczka. Krótka lista zakupów i prostota przygotowania – zrobienie miodowych słodkości to żadna filozofia, więc nie potrzebujesz dyplomu cukiernika ani wiedzy tajemnej z kategorii wypieków.

Dla kogo?

Dzięki naszemu przepisowi na miodowe ciasteczka pewnie poczuje się nawet początkujący kucharz, wątpiący do tej pory w swoje możliwości. Nie ma sensu od razu wypływać na szerokie i głębokie wody. Nauka gotowania i pieczenia powinna być wyłącznie przyjemnością.

Na jaką okazję?

Dobrze mieć w zanadrzu chociaż kilka miodowych ciasteczek w ramach słodkiej przekąski w ciągu dnia. Zabierz je ze sobą do pracy albo zapakuj do plecaka przed zajęciami w szkole czy na uczelni. Miodowe smakołyki posypane migdałami uprzyjemnią nawet najbardziej ponury dzień.

Czy wiesz, że?

Naturalny miód ulega krystalizacji. By ponownie uzyskać płynną konsystencję, wystarczy zanurzyć słoik z miodem w naczyniu z ciepłą wodą. Jej temperatura nie powinna przekraczać 40°C.

Dla urozmaicenia:

Ciasteczka miodowe posypane sezamem albo siemieniem lnianym też smakują znakomicie.