
Składniki
300 gramów
50 gramów
220 gramów
4 sztuki
100 gramów
0.5 łyżeczki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel żółtka od białek.

Krok 2
W misce utrzyj miękkie masło i dodaj żółtka ciągle mieszając.

Krok 3
Następnie dodaj obie mąki, cukier puder, ekstrakt wanilinowy i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach.

Krok 4
Blachę wyłóż pergaminem, ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj małe ciasteczka w okrągłym kształcie.

Krok 5
Na środek każdego nałóż odrobinę marmolady.

Krok 6
Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 15 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciastka z marmoladą
Ciasteczka z marmoladą – chyba każdy z nas zna je doskonale z dzieciństwa. To były jedne z popularniejszych ciastek. Warto przywołać wspomnienia i upiec te słodkości we własnym domu. Posmakują dorosłym oraz dzieciom!
Dla kogo?
Dla fanów ciastek i ciasteczek. Zawsze lepiej upiec je samemu niż kupować gotowe. Ciastka z marmoladą będą miały sprawdzony skład, a także znakomity smak!
Na jaką okazję?
Kruche ciasteczka z marmoladą to przepis na każdą okazję. Można schrupać je do codziennej kawy, jak i zabrać do pracy. Zawsze się sprawdzą!
Czy wiesz, że?
Do ciasta kruchego najlepiej pasuje cukier puder. Dlaczego? Jest to ciasto o małej wilgotności, więc zwykły cukier mógłby się dobrze nie rozpuścić i skarmelizować w czasie pieczenia.
Dla urozmaicenia:
Podaj ciastka z marmoladą o ulubionym smaku. Truskawki, śliwki, owoce leśne – co wybierzesz?