Puszyste placuszki z jabłkami i twarożkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Puszyste placuszki z jabłkami i twarożkiem

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

twarożek:

40 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jabłko razem ze skórką pokrój w plasterki. Dodaj miód.

Puszyste placuszki z jabłkami i twarożkiem - Krok 1

Krok 2

Do miski wbij jajo i dodaj rozpuszczone i wystudzone masło. Dokładnie wymieszaj.

Puszyste placuszki z jabłkami i twarożkiem - Krok 2

Krok 3

Do powstałej masy jajecznej dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon oraz jabłko z miodem. Wszystko delikatnie zmieszaj. Następnie dodaj jogurt i ponownie wymieszaj.

Puszyste placuszki z jabłkami i twarożkiem - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką niewielkie placuszki. Smaż powoli z obu stron na złoty kolor, by miały czas wyrosnąć.

Puszyste placuszki z jabłkami i twarożkiem - Krok 4

Krok 5

Twaróg połącz z 1 miodem oraz jogurtem. Racuszki przełóż na talerz i posmaruj masą twarogową.

Puszyste placuszki z jabłkami i twarożkiem - Krok 5
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puszyste placuszki z jabłkami i twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puszyste placuszki z jabłkami i twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puszyste placuszki z jabłkami i twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puszyste placuszki z jabłkami i twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puszyste placuszki z jabłkami i twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puszyste placuszki z jabłkami i twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puszyste placuszki z jabłkami i twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Puszyste placuszki z jabłkami i twarożkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puszyste placuszki z jabłkami i twarożkiemPuszyste placuszki z jabłkami i twarożkiem

Pora na: Śniadanie.

Czyż nie miło jest rozpocząć dzień od pysznego, wartościowego śniadania, przygotowanego na słodko? Oczywiście, że tak! Skorzystajcie z naszej propozycji na wyjątkowy pierwszy posiłek dnia, którym są puszyste placuszki z jabłkami i twarożkiem. Jabłka, miód, mąka gryczana i jogurt grecki light to główne składniki ciasta, które po usmażeniu pokryje puszysty miodowo – cynamonowy twarożek. Spróbujcie placuszków, a jesteśmy pewni, że na stałe wpiszecie je do swojego menu. Smacznego!

Dla kogo?

Placuszki z jabłkami i twarożkiem są doskonałym uzupełnieniem wysokobiałkowej diety 1500 kalorii, przeznaczonej dla osób aktywnych fizycznie.

Wiesz, co jesz!

Placuszki według naszego przepisu dostarczą wam 433,7 kcal energii, niezbędnej do prowadzenia aktywnego trybu życia. Danie bogate jest również w błonnik (3,9 g) oraz w białko (21,2 g).

Czy wiesz, że?

Mąka gryczana inaczej nazywana jest mąką tatarczaną. Jest składnikiem prażuchy, tradycyjnej potrawy, serwowanej do dziś między innymi na Lubelszczyźnie. Mąka pszenna i gryczana prażona jest na złoty kolor, po czym wlewa się do niej gorącą wodę, rozcierając masę. Gotowe kluski podawane są ze słoniną.