Sałatka brokułowa z kurczakiem i fetą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii wysokobiałkowa

70 przepisów - 14 dni

Sałatka brokułowa z kurczakiem i fetą

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

150 gramów

150 gramów

30 gramów

1 łyżeczka

5 gramów

50 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Przygotuj sos czosnkowy z jogurtu naturalnego, czosnku i koperku. Odstaw, aby smaki się przegryzły.

Sałatka brokułowa z kurczakiem i fetą - Krok 1

Krok 2

Brokuły i kalafior podziel na różyczki i ugotuj al'dente, wystudź.

Sałatka brokułowa z kurczakiem i fetą - Krok 2

Krok 3

Pierś kurczaka pokrój w średnią kostkę. Oprósz przyprawami i usmaż na oleju kokosowym i wystudź.

Sałatka brokułowa z kurczakiem i fetą - Krok 3

Krok 4

Ser pokrój w średnią kostkę. Słonecznik upraż na suchej patelni.

Sałatka brokułowa z kurczakiem i fetą - Krok 4

Krok 5

Wszystkie składniki wymieszaj razem w misce.

Sałatka brokułowa z kurczakiem i fetą - Krok 5
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

2

Opinie o przepisie

  • Miraska

    Miraska , 15.02.2024

    A co z kalafiorem, który jest w składnikach?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka brokułowa z kurczakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka brokułowa z kurczakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka brokułowa z kurczakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka brokułowa z kurczakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka brokułowa z kurczakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka brokułowa z kurczakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka brokułowa z kurczakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka brokułowa z kurczakiem i fetą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka brokułowa z kurczakiem i fetąSałatka brokułowa z kurczakiem i fetą

Pora na: Obiad.

Sałatka obiadowa z brokuła, kurczaka i fety jest świetnym pomysłem na urozmaicenie codziennego, menu lunchowego. Łączy w sobie składniki warzywne i mięsne, dzięki czemu z powodzeniem zastąpi tradycyjne drugie danie. Aromatyczny sos czosnkowy uzupełnia smak, bilansując go z delikatnością mięsa drobiowego oraz warzyw. Sałatka doskonale sprawdzi się także jako lunch „na wynos”. Danie reprezentuje kuchnię polską, wzbogacaną klasycznymi przyprawami, takimi jak czosnek, koperek czy pieprz. Spróbujcie, a przekonacie się, że obiad może być i pyszny!

Dla kogo?

Sałatka to idealne rozwiązanie dla osób aktywnych, stosujących wysokobiałkową dietę, które szukają pomysłów na odpowiednio zbilansowane potrawy obiadowe.

Wiesz, co jesz!

Nasza propozycja na lunch to źródło energii, niezbędnej do aktywnego życia. Sałatka dostarczy wam 415,4 kalorii, 10,2 g błonnika oraz 51,5 g białka.

Czy wiesz, że?

Tradycyjny ser feta wyrabiany jest z wysokogatunkowego mleka owczego lub jego mieszanki z mlekiem kozim. W Grecji produkcję tego smakołyku regulują przepisy, określające między innymi technologię wyrobu sera oraz kwalifikacje personelu.