
Składniki
100 gramów
300 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
100 gramów
2 sztuki
1 łyżka
4 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 30 minut. Gdy zrobi się miękka, odstaw ją na bok do wystygnięcia, a następnie obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kosteczkę.

Krok 2
Makaron ugotuj według zaleceń producenta, a gdy będzie już miękki, przelej go zimną wodą i dokładnie odsącz.

Krok 3
Orzeszki upraż na suchej patelni na złoty kolor. Wyciśnij sok z cytryny.

Krok 4
W misce wymieszaj oliwę, musztardę, sok cytrynowy. Powstałą całość dopraw do smaku Mieszanką włoską Knorr.

Krok 5
Kurczaka, suszone pomidory, ser i awokado pokrój w drobną kosteczkę wielkości wcześniej pokrojonej czerwonej papryki. Do pokrojonych składników dodaj makaron, rukolę, piklowane cebulki i wszystko razem pomieszaj z sosem. Danie podawaj posypane orzeszkami pinii.


Dobra rada:
Kurczaka w sałatce możesz zastąpić wędzonym łososiem. Również orzeszki piniowe z powodzeniem można zastąpić np. pestkami dyni lub słonecznika.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka makaronowa
Dziś sałatka to już nie tylko nieśmiertelna jarzynowa goszcząca na stole podczas każdych Świąt. Mamy tak nieskończoną ilość inspiracji i pomysłów, że szkoda byłoby zamykać się tylko w jednej konwencji. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, przyrządź sałatkę z dodatkiem makaronu – ona również nigdy nie wyjdzie z mody!
Dla kogo?
Sałatka makaronowa to przepis dla wszystkich! Kto raz spróbuje tego dania, na pewno sięgnie po nie jeszcze nieraz.
Na jaką okazję?
Sałatki makaronowe cieszą się niesłabnącą popularnością podczas wszelakich spotkań ze znajomymi, domówek i większych imprez! Ładnie wyglądają oraz są naprawdę smaczne.
Czy wiesz, że?
Makaron dodawany do sałatek warto ugotować al dente. Należy wziąć pod uwagę, że po dodaniu innych składników sałatki może jeszcze nieco się zmiękczyć.
Dla urozmaicenia:
Do makaronowej sałatki możesz użyć dowolnego rodzaju makaronu. Dobrze sprawdzi się ten w kształcie ryżu lub kokardek.