Sałatka na każdą kieszeń przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka na każdą kieszeń

Autor: Justyna Kopka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 garść

1 sztuka

175 mililitrów

500 gramów

2 łyżki

4 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

5 łyżek

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr do pulpetów zalewamy 175 ml gotującej się wody i odstawiamy na ok. 5 minut aby wchłonął się płyn. Łączymy z mięsem mielonym i formujemy małe kulki (2-3 cm), które następnie obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Gotowe pulpety przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Krok 2

Ogórki kroimy na plasterki (nożem zwykłym lub falistym), a cebulę w piórka. Ketchup łączymy z posiekaną bazylią.

Krok 3

Na talerzyki wykładamy naprzemiennie listki roszponki, kukurydzę, cebulę oraz ogórki. Całość skrapiamy olejem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem układamy jeszcze ciepłe pulpeciki, które oblewamy sosem pomidorowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka na każdą kieszeń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka na każdą kieszeń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka na każdą kieszeń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka na każdą kieszeń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka na każdą kieszeń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka na każdą kieszeń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka na każdą kieszeń - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka na każdą kieszeń - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej