Sałatka z grillowanej ośmiornicy, ziemniaków i rukwi wodnej
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
500 gramów
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
80 mililitrów
50 mililitrów
1 sztuka
100 gramów
150 gramów
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nieobrane ziemniaki wrzuć do gotującej, osolonej wody, gotuj aż zrobią się miękkie – sprawdź to wbijając w nie wykałaczkę. Uważaj bo czas gotowania dla każdego ziemniaka może być różny.

Krok 2
Ugotowane ziemniaki wyjmij z wody (wody nie wylewaj). Ziemniaki z lekka wystudź, obierz i pokrój w grube pół plastry. Pokrój w grube kawałki ośmiornicę i suszone pomidory.

Krok 3
Pokrojone składniki - ośmiornicę i ziemniaki umieść w koszyczku, na chwilę zanurz je w gorącej wodzie po ziemniakach tak aby się zagrzały i odstaw na bok, aby woda z nich dobrze ściekła.

Krok 4
W dużej misce wymieszaj oliwę, ocet jabłkowy, przyprawę Knorr, musztardę dijon i miód.

Krok 5
Do powstałego dresingu dodaj oliwki, rukolę, liście rukwi wodnej, suszone pomidory oraz ciepłe składniki z koszyczka. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na talerze.


Dobra rada:
Podobną sałatkę możesz przygotować zastępując ośmiornicę gotowaną rybą lub krewetkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa czosnkowa Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanej ośmiornicy, ziemniaków i rukwi wodnej
Wbrew pozorom przygotowanie ośmiornicy nie jest kulinarnym wyzwaniem, jeśli tylko zachowacie kilka podstawowych zasad. W polskich sklepach kupicie przede wszystkim ośmiornice mrożone, co jest doskonałym sposobem na kruche mięso, łatwe do dalszej obróbki. Nasza propozycja na oryginalną sałatkę z grillowaną ośmiornicą, ziemniakami i rukwią wodną to idealne danie dla osób, które dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w przygotowywaniu owoców morza. Spróbujcie – będzie naprawdę smacznie!
Dla kogo?
Sałatka z grillowanej ośmiornicy zachwyci każdego miłośnika owoców morza.
Na jaką okazję?
Sałatka z ośmiornicą i ziemniakami idealnie sprawdzi się jako danie na imprezę, a także oryginalna przystawka. Może być również serwowana na obiad lub romantyczną kolację we dwoje.
Czy wiesz, że?
Wybierając ośmiornicę w sklepie, należy zwracać uwagę między innymi na jej wielkość. Im jest mniejsza, tym mięso jest smaczniejsze i bardziej delikatne.
Dla urozmaicenia:
Ryba lub krewetki mogą zastąpić ośmiornicę w naszej sałatce. Wybierzcie takie składniki, jakie najbardziej wam odpowiadają.