
Składniki
3 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab pokrój w paski. Zamarynuj z 2 łyżkami oleju i przyprawą czosnkową Knorr.

Krok 2
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cebulkę obierz i pokrój w piórka. Ogórki pokrój na plasterki.

Krok 3
Na dużej i szerokiej patelni rozgrzej pozostałą ilość oleju. Usmaż schab ok. 3-4 minuty z każdej strony. Jak będzie rumiany zdejmij go z patelni na bok.

Krok 4
Teraz poczekaj aż patelnia ponownie się rozgrzeje i smaż cebulę z papryką. Po ok 2-3 minutach smażenia dodaj schab i wlej sos do spaghetti Milanese Knorr. Gotuj 10 minut na wolnym ogniu.

Krok 5
Na koniec dodaj plasterki ogórka, wymieszaj i podawaj. Danie świetnie smakuje z ryżem lub ziemniakami.


Dobra rada:
Jeśli lubisz możesz dodać podsmażone pieczarki i świeże zioła.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa czosnkowa Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab po bałkańsku
Choć najbardziej cenionym wydaniem wieprzowiny w polskich kuchniach jest kotlet schabowy, warto sięgnąć po nieco mniej oczywiste przepisy. W końcu jak długo można wciąż serwować i jeść to samo? Schab po bałkańsku to pyszny kompromis. Wykorzystasz do jego zrobienia znane ci produkty, ale dzięki naszym instrukcjom, stworzysz z nich zupełnie nową kompozycję. Do dzieła!
Dla kogo?
Uważasz, że połączenie mięsa i warzyw to idealny sposób na porządny, domowy posiłek? Doskonale się składa! Po przepis na schab bałkański będziesz sięgać z dużym apetytem.
Na jaką okazję?
Doskwiera ci kulinarna nuda? Niech to nie zniechęca się do wchodzenia do kuchni! Zamiast kolejny raz podawać nudne kotlety, zaskocz domowników obiadem w stylu bałkańskim.
Czy wiesz, że?
Warzywne składniki i przyprawy z przepisu zapewne przypomną ci o leczo. Nie miej oporów, by do schabu po bałkańsku dodać także cukinię, kabaczka albo bakłażana, które często pojawiają się w recepturach tego popularnego (zwłaszcza latem) dania.
Dla urozmaicenia:
Oryginalne rezultaty można uzyskać poprzez uwzględnienie w przepisie na schab po bałkańsku odrobiny ajvaru.